Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Hamarosan itt a tavasz és megkezdődik a horgász szezon. Úgy gondoljuk, közös érdekünk, hogy a természetet élvezni vágyó horgászok biztonságát semmi ne veszélyeztesse. Az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. különösen nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, sajnos ennek ellenére minden évben előfordulnak súlyos vagy halálos balesetek a vízpartokon, melyek apró odafigyeléssel, tájékoztatással elkerülhetőek lettek volna. Kérjük, legyen Ön is partnerünk abban, hogy egyesületük tagjainak, ill. az üzemeltetésükben/tulajdonukban lévő horgászvizet látogató horgászoknak a figyelmét felhívják az alábbiakra:

Fontos! Az Önök tulajdonában, vagy kezelésében lévő horgászvíz, horgászásra alkalmas nyílt vízfelület, partját‚ vagy a partján haladó utat megközelítheti, illetve keresztezheti erősáramú légvezeték (120 kV, 35 kV, 20 kV vagy 0,4 kV szabadvezeték).

Miért veszélyes a közelben haladó erősáramú szabadvezeték hálózat? Légvezetékeink a feszültségszinttől függően általában 7-15 m magasságban helyezkednek el a tartószerkezeteken a talajszint felett. A vonatkozó szabvány előírásai szerint azonban az oszlopközben a talajszint felett ettől kisebb magasság is megengedett.
A horgászok által egyre gyakrabban használt, úgynevezett karbon szálas horgászbotok sokszor a vezeték föld feletti magasságánál is hosszabbak, és az elektromos áramot nagyon jól vezetik.

Annak ellenére, hogy a horgászbot gyártók a markolati részre festett jelekkel felhívják a horgászok figyelmét a villamos hálózat közelében és zivatar idején (villámlás) történő használat veszélyeire, úgy érezzük, nem árt hangsúlyozni, hogy a horgászok az ilyen fajta botok használata esetén nem csak a vezeték megérintése, hanem megközelítése esetén is kerülhetnek életveszélyes helyzetbe, szenvedhetnek áramütést.

Mit tehetnek a kockázatok csökkentése érdekében?
Kérjük, minden lehetőséget ragadjanak meg arra, hogy a horgászokat figyelmeztessék a villamos vezetéknek a horgászbottal történő megérintéséből/ megközelítéséből származó veszélyekre akár szóban, akár írásos formában! Erre jó alkalom lehet a szervezet közgyűlése , vagy a horgászjegy kiadás időpontja. Tapasztalataink szerint nagyon hasznos és hatékony, ha azokon a helyeken, ahol a vezeték megközelíti, illetve keresztezi a horgászatra alkalmas vizeket, figyelmeztető táblákat helyeznek el, felhívva a horgászok figyelmét a nagyfeszültségű vezeték közelsége miatti áramütés veszélyére.

Kérjük, hogy a lehetőségeik szerint tegyék meg a szükséges lépéseket a balesetek, ill. életveszélyes helyzetek megelőzése érdekében!

Bízunk benne, hogy az idei horgász szezon problémamentesen, és mindenki számára biztonságban telhet majd el!

Köszönjük közreműködésüket és segítségüket !

Tisztelettel:

Szumzer László
Üzemvezető

Béres László
Kiemelt területi üzemeltetési irányító

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.