Tisztelt Horgásztársak!

Szíves tájékoztatásukra közzétesszük a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékvizei 17 helyéről begyűjtött vízminta vizsgálati eredményeit, valamint összefoglaló jelentésünket a környezeti állapotokról. A kedvezőtlenül tartós alacsony vízállás és rossz vízminőségről, halpusztulásról értesítettük az Országos Vízügyi Főigazgatóságot. A kapott válaszlevelet teljes terjedelmében Somlyódy Balázs főigazgató engedélyével tesszük megismerhetővé.

Ráckeve, 2018.05.02.


A Ráckevei Soroksári-Duna ág környezeti állapota

Előzmény: Februárban a csapadékos időjárás hatására a mély fekvésű területek talajvízszintje jelentősen megemelkedett. A Budapesttől délre eső térségben is megemelkedett talajvízszint, aminek hatására elsősorban a mélyebb fekvésű területeken belvízi elöntések keletkeztek.

A csapadékos időjárás következtében az Alsó-Duna- völgyi belvízrendszerben a főcsatornák vízszintje is a mértékadó szint fölé emelkedett, ezért a határzsilipek (Ürbői zsilip, Kunpeszéri zsilip) zárása szükségessé vált a KDVVIZIG területéről érkező vizek mennyiségének korlátozása érdekében.

Tekintettel arra, hogy az Alsó- Duna-völgy felé a vízátadás a továbbiakban nem volt lehetséges, ezért a vizeket a Ráckevei Soroksári- Duna-ág felé kellett elvezetni, aminek elengedhetetlen feltétele volt a Duna-ág vízszintjének csökkentése.

Ennek megfelelően 2018. február 22-től a Közép- Duna- völgyi Vízügyi Igazgatóság a Ráckevei Soroksári-Duna ág üzemvízszintjét belvíz esetén tartandó üzemvízszintre csökkenttették le, ami mintegy 50 cm-es vízszintcsökkentést okozott. Ebben az időszakban a Kvassay zsilipnél folyamatos a betáplálás így a bevezetett /tisztított és nem tisztított/ szennyvizek hígulása részben biztosítva volt.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Mérőközpont eredményi március 20-án

 Mintavétel helyeHatárértékek MSZ 12749 szerint
Vizsgálati komponens Kvassay
zsilip
Molnár-
sziget
Dunaharaszti
vasúti híd
Szigethalom Ráckeve
II.osztály
tűrhető
III.osztály
szennyezett
IV. osztály
Oldott oxigén (mg/l) 7,9 7,7 7,3 7,5 8,5
Ammónium-ion (mg/l) 0,08 1,1 0,71 0,58 0,56 0,5 1 2,0
Nitrit (mg/l) 0,082 0,281 0,156 0,144 0,147 0,03 0,1 0,3
Nitrát mg/l 10,6 12,1 12,0 11,8 11,2 5 10 25
Kémiai oxigénigény
KOIk (mg/l)
13 15 15 14 14 12 22 40

Eredmények értékelése:

  • az oldott oxigén koncentrációja alapján a vízminőség minden szelvényben I. osztályú (kiváló);
  • szervesanyag-tartalma (KOIk) alapján a víz minősége minden szelvényben II. osztályú (jó);
  • az ammónium-ion koncentrációja alapján a víz minősége a Kvassay-zsilipnél I. osztályú (kiváló),
  • Szigethalomnál és Ráckevénél, Dunaharaszti vasúti hídnál II. osztályú (jó), Molnár szigetnél III.
    osztályú (tűrhető);
  • a nitrition-koncentráció alapján a víz minősége a Kvassay-zsilipnél II. osztályú (jó), a többi szelvényben III. osztályú (tűrhető);

 

Április 09-én a Tassi Zsilip karbantartási munkái miatt, a Közép- Duna- völgyi Vízügyi Igazgatóság a Ráckevei Soroksári-Duna ág üzemvízszintjét tovább csökkentette 30 cm-el. A Kvassay zsilipnél a betáplálás olyan kis mennyiségű volt, hogy nem volt látható jele.

A melegedő vízhőmérséklet, a bevezetett szennyvizek és a tartósan alacsony vízállás miatt a halpusztulás elkezdődött.

Kimondottan veszélyeztetve voltak a főmedertől részben elzárt hókonyok és mellékágak. Itt a halpusztulás különösen jelentős volt.

A Makádi tórendszert tápláló Ráckevei Duna –ág vize a tavakban betegséget és elhullást okozott jelentős anyagi kárt okozva a Szövetségnek!

A zooplakton állomány jelentős része, valamint a csuka, süllő, balin és keszegfélék ikrái a többszöri vízcsökkentés hatására a teljes Duna-ág teljes szakaszán sérültek, a természetes szaporulat kiesése jelentős.

Az úszólápok - a hosszantartó alacsony vízszint miatt - egy része lerögzült, illetve szárazra került és elpusztult, így jelentősen csökkent tápanyag kivonó és korokozó baktériumok csökkentő hatásuk.

A parti nádasok, szűrő tevékenysége a nádszárakon található bevonatnak epifitonak köszönhető. A bevonat növényi tagjai, mely kivonják a tápanyagokat- szárazra kerülésével a nádasok a szűrő tevékenysége jelentősen csökken! Az epifiton baktérium, gomba és zooplakton állománya így szintén pusztulásnak volt ítélve!

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Mérőközpont eredményi a további vízszintcsökkenés után április 17-én

 Mintavétel helyeHatárértékek MSZ 12749 szerint
Vizsgálati komponens Kvassay
zsilip
Molnár-
sziget
Dunaharaszti
vasúti híd
Szigethalom Ráckeve
II.osztály
tűrhető
III.osztály
szennyezett
IV. osztály
Oldott oxigén (mg/l) 6,6 5,9 7,0 7,3 7,8 7
6
4
Ammónium-ion (mg/l) 0,31 2,8 2,0 1,0 0,89 0,5 1 2,0
Nitrit (mg/l) 0,055 0,325 0,678 0,51 0,157 0,03 0,1 0,3
Nitrát mg/l 9,0 15,5 13,6 14,9 8,1 5 10 25
Kémiai oxigénigény
KOIk (mg/l)
13 20 24 31 14 12 22 40

Eredmények értékelése a RSD főágában vett minták alapján

  • az oldott oxigén koncentrációja alapján a vízminőség a Kvassay-zsilipnél II. osztályú (jó), Molnár szigetnél III. osztályú (tűrhető), a többi szelvényben I. osztályú (kiváló);
  • az ammónium-ion koncentrációja alapján a víz minősége a Kvassay-zsilipnél II. osztályú (jó), a Molnár-szigetnél nagyon szennyezett, Dunaharaszti vasúti hídnál szennyezett, Szigethalomnál, Ráckevénél III. osztályú (tűrhető);
  • a nitrition-koncentráció alapján a víz minősége a Kvassay-zsilipnél II. osztályú (jó), Ráckevénél és III. osztályú (tűrhető), Molnár–szigetnél, Dunaharaszti vasúti hídnál és Szigethalomnál erősen szennyezett)

A Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség 2018. április 19-én a vízminőség szempontjából kritikus helyekről 17 db vízmintát vett, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Parazitológiai Hal- és Méhbetegségek akkreditált laboratóriuma vizsgálta. Az eredmények és értékelésük az 1. számú mellékletben találhatók.

Összefoglalás:

A kedvezőtlen, hosszú ideig tartó nagyon alacsony vízállás miatt, a bevezetett tisztított és csapadék vízzel hígított szennyvizek kémiai és bakteriológiai vízminőség romláshoz vezetettek. A vízminőség romlása a halak életfeltételeit csökkentette, immunrendszerére kedvezőtlenül hatott, csökkentve ellenálló képességüket, megbetegedéseket és elhullást okozva. E mellett a mellékágakban, hókonyokban a drasztikusan alacsony vízállás miatt oxigén hiányos állapotok halpusztuláshoz vezettek. A fenti okok miatt Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség bejelentést tett Közép- Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság műszaki ügyeletére, majd többszöri egyeztetés után kérte a Natúra 2000 természet megőrzési kijelölt területen kritikus állapot megszüntetését, a Duna ág védett és nem védett élővilág megőrzése érdekében. Kérte a nyári üzemvízszint sürgős biztosítását.

A Közép- Duna- völgyi Vízügyi Igazgatóság április 19-én a belvízi védekezés befejezésével, lehetővé tette a víz betáplálását a Kvassay Zsilipnél.

Budapest, 2018-04-25.

RDHSZ Környezetvédelmi Bizottság


Mellékletek

  1. Vízvizsgálati eredmények
  2. Az OVF válaszlevele