A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség nagypontyvédelmi programot indított, melynek célja megőrizni az RSD nagytestű ponty állományát. Első lépésként 50 darab nagytestű, egyedi haljelölő és nyomkövető rendszerrel ellátott pontyot telepítünk 2019. március 28-án az RSD középső és alsó szakaszán.

Mint ismeretes a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség saját nemesítésű államilag elismert pontyfajtával rendelkezik. Az ún. „ráckevei pikkelyes” fajta nemzeti kincsünk is egyben. Szövetségünk következetesen kizárólag a saját pontyfajtáját tenyészti és telepíti horgászvizeibe.

A tenyésztési munkához hozzátartozik az anyahalak tartása, nevelése is. A szaporításhoz szükséges anyaállomány fenntartásán kívül, néhány éve a Makádi tógazdaságban nagyméretű halak nevelését is elkezdtük a természetesvízi pontyállományok megerősítése céljából. Az állomány döntő része mára már meghaladja a 10 kg feletti egyedenkénti testtömeget. Az 50 telepített ponty piaci értéke mindösszesen 1,75 millió forint, míg a vonatkozó miniszteri rendelet szerinti halgazdálkodási értéke ennél jóval nagyobb, mintegy 7,5 millió forintra tehető, amellyel így az RSD-t „gazdagítjuk”.

Az RSD kiemelkedő nagyponty állománnyal rendelkezik, és a horgászok körében is egyre népszerűbb a nagy pontyok célzott horgászata, a bojlizás. A horgászvíz halgazdálkodási értékének növelése és a nagy pontyokra horgászók támogatása érdekében Szövetségünk döntése szerint most először 25-25 db igen nagyméretű ráckevei pikkelyest telepítünk, Szigetbecsén és Szigetcsépen. A pontyokat egyedileg legyártott (kívülről nem látható) jelöléssel látjuk el. Ennek célja a későbbi nyomonkövetés, elsősorban a jelölt pontyok RSD-ben való vándorlási szokásainak megismerése céljából, valamint a haltolvajok elleni aktív védelem érdekében. Másodsorban szeretnénk kedvezni a Duna-ági sporthorgászok számára, melynek lényege a nagytestű ponty megfogásának élménye és visszaengedése (catch&release).

A későbbiekben lehetőségeinkhez mérten még tervezünk ilyen nagyponty telepítéseket. Továbbá szervezzük a hivatásos halőreink közreműködésével a haljelölés kiterjesztését – halfajtól függetlenül – valamennyi megfogott és bejelentett rekordhal esetében is.