Az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek a Duna-ág kapitális halai, júniusban 27 új bejegyzéssel gyarapodott a Rekordlista tekintélyes adatbázisa. A pontyok száma így már átlépte a 900-at! Havi összeállításunkban 20 ponty, 4 amur, valamint 1-1 harcsa, csuka és compó szerepel.

Legnagyobb halunk ezúttal egy harcsa, amelyet legeredményesebb gyermekhorgászunk Szigetbecsén pergetve akasztott egy április végi éjszakán. A 36,8 kg-os, 170 cm hosszú ragadozó fárasztása 20 percig tartott. Ez egyben az idei első harcsa is. Ifjú sporttársunk egy szép amurral is jelentkezett. A kukoricával fogott növényevő 30 perces küzdelem és a kiemelés után 19,34 kg-ot nyomott.

Maradva az amuroknál egy bojlival fogott példánnyal folytatjuk, amelynek igazolólapjára 104 cm-es testhossz és 27,8 kg-os súly került. Következő amurunk szintén bojlival csalizott szereléket vett fel, súlya 22 kg volt. Még egy szigetbecsei amurt jegyezhettünk fel: a 20,7 kg-os hal megfogásakor kukorica hozta meg a sikert.

Legnagyobb pontyunk Makádon akadt horogra május utolsó napján, szitáló esőben. A képen látható, bojlival fogott ráckevei pikkelyes 28,6 kg-os súlyával az abszolút listán is tekintélyes helyet foglal el. Egy nyurga formájú, közel méteres ponttyal folytatjuk: ez a hal 15 perces fárasztás után 25,52 kg-ot nyomott, esetében savanyú kukorica hozta meg a sikert. Egy hasonló méretű, 25,2 kg-os bojlis ponty a következő a listán. Jól indult a szezonja annak a horgásztársnak, aki egy április közepi teliholdas hajnalon egy 24,57 kg-os ráckevei pikkelyest akasztott bojlis készséggel. Pellettel csalizva is komoly eredményt lehet elérni, ezt bizonyítja a következő, 23 kg-os, Ráckevén fogott ponty. 22,4 kg-ot nyomott az a ponty, melyet június elején Szigetbecsén hitelesítettek halőreink.

Egy különleges helyszínen is sikerült rekordpontyot regisztrálni: a Kvassay-zsilip magaspartján hagyományos etetőkosaras fenekező készséggel, egy szem kukoricával csalizva egy 21,1 kg-os ráckevei pikkelyesnek örülhetett szerencsés horgásztársunk. Pontosan ugyanennyit nyomott következő pontyunk, melyet egy bojlis horgász akasztott egy május végi éjszakán. Egy 20,78 kg-os pikkelyessel folytatjuk, ezt a halat Ráckevén, kukoricával csalizva akasztották. A 20-on felüli pontyok sorát gyarapítja egy 20,5 kg-os Angyali-szigeti fogás, ahol a csali és az etetés is bojli volt, és kb. 30 percen keresztül tartott a fárasztása. Kereken 20 kg-ot nyomott az a ponty, melyet május végén Szigetbecsén hitelesítettek halőreink.

16 mm-es bojlival horgészva, mindössze 22-es főzsinórral sikerült partra kormányozni azt a szép ráckevei pikkelyest, melynek igazolólapjára 18,5 kg-os súly került. Két pellettel fogott májusi ponty következik, ezek 18,24, illetve 18 kg-ot nyomtak. Egy újabb fogás a felső szakaszról: a Molnár-szigetről jegyeztünk fel egy 16,77 kg-os pontyot, amely ananászos pellettel csalizott method feeder szereléket vett fel, 20-as monofil zsinórral mintegy 20 percig tartott a fárasztása. Innen nem messze, Dunaharasztin akasztották következő pontyunkat. A 16,14 kg-os pikkelyes halibut pelletre kapott. Fluo popup bojlival feederezve, halas etetőanyaggal is sikerült rekordpontyot fogni, ez a hal 16 kg-ot nyomott mérlegeléskor. 30 perces küzdelem után emelték partra következő pontyunkat, melynek súlya 15,87 kg volt. Egy 14,4 kg-os ráckevei pikkelyessel folytatjuk, ahol szintén bojli hozta meg a sikert. A pontyok sorát egy 13,74 kg-os szépséggel zárjuk, ez a hal szintén bojlit vett fel, a kapást pedig 30 perces fárasztás követte.

Megérkezett az év első compója, ami egyben Duna-ági rekord is, így nem csoda, hogy az "Egyéb halak" kategória első helyére ugrott. A bojlival fogott gyönyörű hal 3,4 kg-os súlyával alig marad el az országos rekordtól.

Egy szép csukát is feljegyezhettünk, ez a 6,44 kg-os, 80 cm hosszú ragadozó kishallal csalizott végólmos fenekező készségre rabolt rá. A többi rekordfogáshoz hasonlóan ez a hal is visszanyertee szabadságát.


A rekordlistán szereplő horgásztársaknak ezúton is gratulálunk, és várjuk a további bejelentéseket!