Tisztelt Kisdunai Horgászok, Kedves Sporttársaim!

Úgy gondoltuk, hogy a Ráckevei-Soroksári Duna-ág és mellékvizeinek mintegy harmincezer horgásza között bizonyosan találtatik jó tollú, írói tehetséggel megáldott, a Duna-ág iránt elkötelezett szenvedélyes horgász. A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség novellaírói pályázatot írt ki, melynek határideje 2020. április 30-án lejárt. A pályázatra 23 pályamű érkezett.

A novellákból kitűnik horgászvizünk és a természet szeretete, a halak tisztelete. A halak partnereink nemes sportunkban, megérdemlik a kíméletes bánásmódot és az új gyakorlatnak megfelelően a visszabocsátást, a szabadságot.

Az írások jelentős része a gyerekkori első élmények döntő hatását igazolja, a természet és a víz szépségei iránti fogékonyságot. A bíráló bizottság élvezettel olvasta a pályaműveket, igyekezett igazságos döntést hozni, ami nem volt könnyű. A díjátadásra 2020. szeptember 26-i Küldöttgyűlésünkön kerül sor.

A novellaírói pályázat második fordulóját a mai nappal kiírtuk. Aki meg kívánja osztani a Duna-ág szeretetét és a horgászat örömét horgász közösségünkkel, bátran pályázzon.

A két forduló legjobb írásaiból novelláskötetet tervez kiadni Szövetségünk.

Amilyen szeretettel írták a novellaírók a pályaműveket, olvassák Önök is olyan szeretettel!

2020. június 8.

Dr. Molnár Pál elnök


Az RDHSZ novellaírói pályázat 2019/2020. évi I. fordulójának végeredménye

A 2019. március 6-án kiírt és 2020. április 30-án lezárult novellaírói pályázatra 23 pályamunka érkezett be határidőben. A 6 tagú Bíráló Bizottság tagjai egyénileg értékelték a novellákat az alábbi szempontok alkalmazásával:

  • 1. A novella témája a Ráckevei (Soroksári)-Dunán vagy mellékvizei helyszínén játszódik, horgászatot bemutató történet. Pontszám: 0-5.
  • 2. Mennyire kreatív, mennyire találó a mű címe. Pontszám: 0-5.
  • 3. Mennyire hatásosak a műben megjelenő jelképek (hasonlat, metafora, retorikai eszközök, szimbólum). Pontszám: 0-5.
  • 4. Emlékezetes élményt nyújtó horgászkaland, kellemes olvasmány. Pontszám: 0-5.

Az egy novellára a maximálisan adható pontszám: 20 pont.

A tagok egyéni, írásbeli értékelését követően a Bíráló Bizottság összesítése alapján az alábbi három novella kapta a legmagasabb pontszámot, és így az I-III. helyen végeztek:

  • I. helyezett Spollár Csaba: Redhead Minnow című novella
  • II. helyezett Horváth Andrea: Totó című novella
  • III. helyezett Tóth Tamás: Az időgép című novella

A nyertesnek és a dobogós helyezetteknek szívből gratulálunk!