Az év végének közeledtével a horgászok többsége szögre akasztja felszerelését, és az elmúlt szezon összegzése mellett előre tekintve sokan már a következő év változásairól is elkezdenek tájékozódni. A legtöbb horgászt érdeklő két téma a jegyárak alakulása és a 2022. évi horgászrend módosításai. A terjedelmes és bonyolult szabályok közötti könnyebb eligazodás érdekében ezeket a változásokat vesszük sorra az alábbiakban.

Mindenki a saját bőrén érezheti, hogy a közelmúltban milyen mértékben emelkedett az árszínvonal Magyarországon. Ez Szövetségünk működését is alapvetően befolyásolja, hiszen nagy növekedést tapasztaltunk – többek között – a haltermelés és a halőrzés költségeiben, amelyek a jegyár legfőbb mozgatórugói. A haltakarmányok ára 30-40%-kal emelkedett az elmúlt egy évben, az üzemanyagok árának 30% feletti növekedését pedig mindenki tapasztalhatta. A szövetség 33 alkalmazottjának is 10-20%-os béremelést kell előirányozni ahhoz, hogy nálunk maradjanak a munkavállalók, és a haltermelés és halőrzés eddig megszokott színvonalát tartani tudjuk. Ennek megfelelően a RSD területi jegyárai mintegy 10%-kal emelkednek 2022-ben, az éves általános felnőtt területi jegy ára így 44.000 Ft lesz, a bojlis behúzós jegy pedig 72.000 Ft-ért lesz elérhető. A mellékvízi jegy ára 34.000 Ft-ra emelkedik, az RDHSZ-Balaton jegy pedig 60.000 Ft-ba fog kerülni. Továbbra is elérhetőek lesznek a rövidebb időszakra vonatkozó jegyek, a leggyakrabban vásárolt 24 órás jegy ára pl. 3.900 Ft lesz. A gyermek és ifjúsági éves jegyek árai nem emelkednek. A jegytípusok és -árak listája megtalálható honlapunkon.

Nagy változások következtek be idén a helyi horgászrendek elkészítési mechanizmusában. 2021. év elején ugyanis a MOHOSZ egy törvénymódosítás értelmében megalkotta az Országos Horgászrendet, és minden alhaszonbérlőnek közre adott egy helyi horgászrend mintát, amiben opcionálisan és kötelezően beépítendő elemek is vannak. Szövetségünk szinte csak a kötelező elemeket emelte be helyi horgászrendjébe, aminek a terjedelme így is számottevően megnőtt. A legfontosabb szabályok azonban kevésbé változtak, legtöbbjük eddig is szerepelt a horgászrendben, vagy az etikus horgászat alapvető szabályai közé tartozott, így a horgászok többsége eddig is betartotta.

Lássuk a fontosabb változásokat pontokba szedve:

  • A kötelezően beemelendő szabályok között szerepel, hogy a helyi horgászrendet kinyomtatva, vagy elektronikus eszköz képernyőjén magunknál kell tartani horgászat közben. Halőreinknél továbbra is lesz nyomtatott horgászrend, amit szükség esetén ki tudnak osztani, így segítve a szabály betartását.
  • A foglalt horgászhely tilalma – az aktuális jogi helyzethez alkalmazkodva – kiegészült azzal, hogy a magántulajdonú engedélyezett víziállások (stégek) kivételt képeznek, azok tulajdonos általi elfoglalása megengedett.
  • Ehhez szorosan kapcsolódik a jelzőbóják tilalma: 2022-től a műanyag csőből készült ún. dőlőbóják a horgászat befejezése után is a vízben maradhatnak, mivel nem jelentenek különösebb veszélyt a vízfelület használóira.
  • A fontosabb területi és időbeli tilalmak, az ívó- és vermelő helyek nem változnak számottevően, a tapasztalatok alapján marad a téli időszak éjszakai horgászati tilalma is 20:00 és 06:00 között, az őszi telepítések idején korábban fennálló általános tilalom pedig 2022-ben sem lesz elrendelve. Az országos vagy szövetségi versenyek helyszínén és idejében továbbra is tilos lesz a horgászat, a rendezvények pontos dátumai megtalálhatóak a horgászrendben.
  • A fajlagos tilalmi időkben és méretkorlátozásokban nincs változás a 2021. évhez képest, továbbra sincs pontyra vonatkozó fajlagos tilalmi idő.
  • Fontos új szabály, hogy az ívó és vermelő halak védelmében tilalmi időben a tilalommal védett halfajra célzottan horgászni tilos, tehát a C&R horgászat sem megengedett. Ez természetesen csak az egyértelmű esetekben von maga után intézkedést, ide tartozik pl. a harcsa május-júniusi tilalmi ideje alatti stupekos horgászat.
  • A Gubovics-öböl (volt Lajos-hókony) téli vermelőhely, ahol az eddigi pergetési és élő halas rablózási tiltás kiegészült a mártogatás és a tapogatás tilalmával 2022. január 1. és február 28., valamint november 2. és december 31. között.
  • A Pest Megyei Kormányhivatal szabályai szerint a Csupics-szigeti mellékág felső szakaszán (31,0 - 32,0.  fkm) immár a vízről is tilos lesz a horgászat.
  • Az Országos Horgászrendből beemelt kötelező szabály, hogy a szerelék nem dobható vissza a kifogott hal fogási naplóba történő bejegyzése előtt.
  • A szemetes helyen végzett horgászat tiltása annyiban enyhült, hogy a korábbi 10 méteres körzet helyett a 2022-es horgászrend már 5 méterben jelöli meg a „szemétmentes övezet” határát. A cigarettacsikk mellett a rágógumi és a szotyola, illetve az egyéb maghéj is szemétnek minősül.
  • Az Országos Horgászrendből került át az a rendelkezés, hogy csalihalfogó hálóval legfeljebb 15 cm hosszú hal fogható.
  • Szintén az Országos Horgászrendből származó szabály, hogy a gyári műcsalik rögzítési pontok szerinti horogszámának növelése, egy horog alá újabb horog rögzítése, a külső akadás elősegítése céljából történő átalakítása tilos, illetve ragadozóhal horgászatnál az indokolatlan nyeletés tilos. A Duna-ágon és vízrendszerén 2022-től tilos lesz a vágóhorog használata a hal kiemeléséhez.
  • További országos szabály a nagy halak védelmének érdekében, hogy a kifogott hal horgász általi tetszőleges jelölése, csonkítása tilos.
  • A szabályosan megfogott és így megtartható (kifogható) halak cseréje a vízparton, horgászhelyen belüli átadása és ajándékozása, valamint a kifogott hal értékesítése az Országos Horgászrend értelmében 2022-től tilos.
  • A 2022-es országos és duna-ági horgászrend immár tartalmazza a kiemelt szabályszegési cselekményeket, és irányadó szankcióikat. A fejezet a törvényekkel összhangban hozott helyi rendelkezéseket is tartalmazza.
  • A Rekordlista szabályzatában mindössze egy apró változás lesz 2022-ben: már a horgászrendben is szerepel az a rendelkezés, melyet halőreink eddig is igyekeztek betartani, miszerint kívülről akadt hal nem hitelesíthető.

A 2022. évi duna-ági horgászrend benne a jegyárak összefoglalójával ezen az oldalon olvasható.