Castingversenyen a szomszédban

A versenyen készült képek megtekinthetőek a fotóalbumban!

Érsekújvár adott otthont július 10–11-ig annak a nemzetközi castingversenynek, ahol a magyar csapat is részt vett. Hat ország 89 versenyzője mérte össze a tudását és erejét a Slovak Openen a „nagycsoportos” gyerekektől a nyolcvanéves veteránokig.

A szervezők minden dicséretet megérdemelnek. A versenyhez előkészített focipályán látszott, hogy egy rutinos, összeszokott csapatról van szó. Optimálisan, hármas-négyes sorokban tűzték ki a legyező- és peremorsós célbadobás pályáit, maximálisan kihasználva a területet. Volt elegendő versenybíró, ezért egyidőben sok versenyző tudta az értékes pontokat gyűjteni. A célbadobó versenyszámok után gyorsan letakarították a helyszínt, és kialakították a távdobáshoz szükséges beosztást, amikhez viszont az egész focipályára szükség volt.

Sajnos a magyar castingsportból nagyon hiányzik a „vastagja”, vagyis a felnőtt versenyzői évjáratok, ezért a nevezéseink is a junior, valamint a veterán korosztályt érintették. Ezekben volt ugyanis esély a jó eredmények elérésére. A MOHOSZ támogatása mellett az ifjúságiak a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség törődő kezei alatt fejlődtek idáig. Még van hová nőni, de a pont az ilyen kisebb nemzetközi versenyek nyújtanak kitűnő lehetőséget a tapasztalatszerzéshez.

A verseny napján gyönyörű idő volt, senki sem fázott… A szél frissítette a nézőket, és az irányától függően segítette vagy bosszantotta a versenyzőket. Köztudott, hogy a halfogó versenyeken a szerencsének is lehet ráhatása az eredményre. Az igazság az, hogy a casting sportban is jelenthet értékes pontokat a „megfelelő” pillanatban érkező széllökés. Persze itt is egyértelmű volt, hogy többnyire a legtapasztaltabb versenyzőknek van rendszeresen szerencséje.

Junior háromtusában a ráckevei fiúk mindhárom kupát elhozták. Orgován Roland aranyérmet, Mozsárik Kende ezüstérmet, míg Mikó László bronzérmet szerzett.

A veteránok dobogóján is magyarok álltak, amiben (Ján) Szudor János, a második helyezett szlovákiai magyar is besegített. Áthoztuk a határon viszont Földi Gábor aranyérmét és Slemmer Ferenc bronzérmét, valamint a velejáró kupákat.

A veteránok eredményei szépen mutatják, milyen erős volt Magyarország a castingsportban valaha, a juniorok érmei pedig reményt adnak, hogy ismét visszaküzdhetjük magunkat a nemzetközi élmezőnybe. Egy szövetség persze nem „csinál” versenysportot, a ráckeveiek mellett jó lenne, ha az országban több horgászszervezet is fejlesztené, támogatná a castingsportot. Megtanulni pontosan és messzire dobni minden horgásznak előnyére válthat, a tehetségesek és szorgalmasak pedig gyűjtsék az érmeket szerte a világban.