Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A 2019. évi Ráckevei Duna-ági horgászrend és a területi jegykínálat több fontos változást tartalmaz az előző évhez képest. A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbiakban összefoglaltuk a főbb újdonságokat:

JEGYTÍPUSOK ÉS ÁRAIK, ELVIHETŐ HALMENNYISÉG

  • Az RSD-re és mellékvizeire érvényes éves felnőtt területi jegy ára 2019-ben 33.000 Ft lesz. A heti- és napijegy ára változatlan marad, a 72 órás területi jegy (korábban hétvégi jegy) ára 7.000 Ft-ra emelkedik. A gyermek- és ifjúsági jegyárak változatlanok maradnak.

  • Továbbra is elérhető lesz a mellékvizekre érvényes éves területi jegy, melynek ára 25.000 Ft lesz.

  • Megszűnik a halelvitel nélküli bojlis behúzós jegy, helyette egységes bojlis behúzós éves jegyet adunk ki 55.000 Ft-os áron.  Ez hetijegy formájában is elérhető lesz 27.000 Ft-ért. Az éves bojlis jegy a hagyományos felnőtt éves területi jegyhez hasonlóan évi 60 kg napi darabszám korlátozás alá eső hal megtartására jogosít. A bojlis jegy szabályzata megtekinthető ezen az oldalon.
  • Az éves jegyek esetében az éves kifogható összmennyiség a napi darabszám korlátozás alá nem eső őshonos halakra is érvényes lesz. A felnőtt éves jegy esetén pl. évente 60 kg "nemes" hal, ezen felül 60 kg egyéb őshonos hal fogható ki, vagyis 120 kg a teljes elvihető mennnyiség. Fontos újítás, hogy a kvóta elérése után újabb területi jegy nem váltható (ez országosan, generálisan bevezetett új szabályozás)!

  • A napi-, 72 órás és hetijeggyel elvihető darabszám korlátozás alá nem tartozó hal mennyisége az eddigi napi 5 kg-mal szemben 2019-ben legfeljebb napi 3 kg lehet. A „nemes” halakból fogható mennyiség változatlan. A 3 kg-os napi limit érvényes lesz az ifjúsági napi- és éves jegyre is.

HORGÁSZREND

Halfogással kapcsolatos szabályok:

  • A fogassüllő legkisebb elvihető hossza 35-ről 40 cm-re emelkedik. Az országos szabályoktól eltérő módon a Duna-ágon a csuka legkisebb fogható mérete 50 cm lesz.

  • A ponty legnagyobb megtartható mérete 8 kg-ról 7 kg-ra csökkent. Újdonság, hogy 5 kg-nál nagyobb fogassüllő, csuka és balin sem tartható meg.

Tilalmi idők:

  • Az őszi telepítések idejére elrendelt általános horgászati tilalom 2019. október 14-én 00:00 órától november 1-én 06:00 óráig tart. A tilalom továbbra sem érvényes a mellékvizekre.

  • A makádi Ezüstparton megrendezendő bojlis verseny idején 2019. szeptember 1. 12:00 és szeptember 6. 16:00 óra között az 1,3-4,5 fkm közötti szakaszon a Duna-ág teljes szélességében csak a versenyzők horgászhatnak.

  • 2019. október 13-án a makádi erdő és a Rózsa-sziget közötti szakaszon (1-5 fkm) az RDHSZ pergető versenyt rendez. A verseny időtartama alatt minden egyéb horgászat tilos.

Helyi szabályok:

  • A májusi pontytilalom feloldása fejében kijelölt kíméleti területek ezúttal sem változtak. Ezeken a szakaszokon a már megszokott általános tilalom lép életbe 2019. március 1-étől június 15-éig. Az aktuális kíméleti területek megtekinthetőek a Műholdképen.

  • Újdonság, hogy a ráckevei Árpád-híd 100 méteres körzetében csónakból horgászni tilos.

  • Szintén új szabály, hogy mellékvizeken csónakos horgászat tilalma mellett a belly boat („hascsónak”) használata is tilos. A csónakkal nem meghorgászható mellékvizek között nevesítésre került a Szigetbecsei holtág is.

  • 2019-ben a Kvassay-zsilip erőművi ágába vízi járművel behajtani, ott kikötni tilos. A jobb parti rész üzemi terület, ahol csak a KDVVIZIG belépési engedélyével szabad horgászni.

Rekordlista:

  • Apró változás a Duna-ági rekordlistán, hogy a csuka legkisebb rekordlistás mérete 5 kg-ra csökkent, de a jutalmazás alsó határa továbbra is 6 kg maradt.
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.