Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A 30/2003. (III. 18.) Kormányrendelet - A vízi közlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról és a korlátozás alá eső területeken kiadható üzemeltetési engedélyről - 2. §. - Közlekedési korlátozások a Ráckevei Duna-ágban - foglaltakkal összhangban a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág (továbbiakban - R/S/D) fő és mellékvizein a következő korlátozások érvényesek:

Dömsöd Nagyközség területén a 10 fkm (folyamkilométer) és a 11,5 fkm közötti (Dömsödi rév) szakaszon a megengedett sebességhatár 5 km/h.

A 24,5 fkm-től a 32,5 fkm-ig tartó szakaszon az R/S/D jobb oldali mellékágain (Opera, Sóskás, Cifrus, Raffás és Csupics-sziget) belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak üzemeltetése a törvény kivételein túl, TILOS! A 24,5-32,5 fkm szakaszon a fenti mellékágak kivételével, a főmeder teljes területén 5 km/h sebességkorlátozás érvényes hullámkeltés és szívóhatás okozása nélkül. Az R/S/D dunanagyvarsányi szakaszán a 35 fkm, valamint a 36 fkm között, a Dunavarsányi-úszóláp bal oldalán tiltás és a jobb oldali főágban sebességkorlátozás van érvényben. A 38 fkm-től a 43 fkm-ig tartó főágszakaszon a lápok és hókonyok védelmében sebességkorlátozás áll fenn. A főágon kívüli fokozottan védett területeken, a törvény általi korlátozás érvényes. Ezen korlátozás kiterjed az R/S/D 38-40 fkm közötti, a Taksony Vezér hídtól a Taksonyi szigetig terjedő jobb parti területre, valamint a Taksonyi holtágra. Ezeken felül, a 40 fkm-től a 43 fkm közötti R/S/D szakasz bal, ill. jobb partján lévő hókony és úszólápos területre.

Korlátozás hatálya alá nem eső vízfelületeken, a parthoz viszonyított sebesség nem lépheti át a 15 km/h-t, valamint a kikötőhelyet legfeljebb 5 km/h sebességgel hagyhatja el, illetve közelítheti meg.

A Ráckevei Duna-ág teljes szakaszán 21:00 és 6:00 óra között - szolgálati kisgéphajó és mentőmotoros kivételével - belső égésű motorral hajtott kishajó és csónak, továbbá motoros vízi sporteszköz használata tilos.

Fentieken túl betartandók a Kormányrendelet 4. §. (1) (2) (3) bekezdései.

A korlátozás alá eső területre kiadható üzemeltetési engedélyezésről az 5. §, 6. §. továbbá a Melléklet rendelkezik.

A korlátozás alá eső területek megtekinthetők a Duna-ág műholdképén.

58. § (1) A Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó a víziközlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról és a korlátozás alá eső területeken kiadható üzemeltetési engedélyről szóló Kormány rendeletben meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot üzemeltetni tilos.

(2) Motoros vízi sporteszközt a hajózási hatóság által - az illetékes települési önkormányzat egyetértésével - kijelölt pálya kivételével tilos üzemeltetni. Az (1) bekezdésben feltüntetett belvízi utakon, továbbá a határvízen motoros vízi sporteszköz pályát kijelölni tilos.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem terjed ki:

a) a hajózási hatóság,

b) a rendőrség vízi rendészeti szervének, a Vám- és Pénzügyőrség, illetve a vámhatóság,

c) a katasztrófa-elhárításban közreműködő szervezetek,

d) a víziút fenntartását, valamint a természet- és környezetvédelmi feladatot ellátó hatóság vízijárműveire,

e) a hajózási hatóság által a Kormány rendeletében kiadott üzemeltetési engedéllyel rendelkező vízijárművekre,

f) a Magyar Honvédség lőszerek, robbanótestek felkutatását, hatástalanítását és megsemmisítését végző katonai úszólétesítményeire.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.