Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A 2018-as évre az első előkészítő munkák már januárban megkezdődtek. Ekkor többször, elektronikus úton a szakágvezetők egyeztettek és kérték ki egymás tanácsait a versenyszervezéssel és lebonyolítással kapcsolatban.

A verseny évet január 22.-én, az Egyesületek Versenysport és Utánpótlás nevelés vezetőinek összehívásával kezdtük. A megbeszélésre a Csepel HE tanyáján került sor. Itt egy kerekasztal beszélgetés keretében egyeztettük a bizottság és az egyesületek elképzeléseit. Az elmúlt évek tapasztalatai és az itt elhangzott felvetések alapján a bizottság összeállította a 2018-as programtervet. Január 27.-én részt vettünk a MOHOSZ Ifjúsági Felelős találkozóján. Több programot vázoltak, amelyek részben teljesültek, részben tervek maradtak.

Alább rövid beszámolót adunk a Szövetség égisze alatt megrendezett horgászversenyekről és közösségi programokról időrendi sorrendbe, valamint az Tagszövetségek Csapat Országos Bajnokságán elért eredményről.

2018. május 6. II. RDHSZ Családi horgászverseny (Dömsödi csatorna)

Május 6.-án került megrendezésre a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség 2. Családi horgászversenye. Rekordszámú nevezés érkezett a szervezőkhöz (43 csapat), 37 versenyző páros regisztrált a parton. A versenyt, a tavalyi év visszajelzése alapján 2 kategóriára bontottuk, 10 év alatt és külön a 10 év felett. Nem minden lurkó bírta 3 órát a napon, de nem is az volt a cél, inkább az együttlét, az hogy tanítsuk egy kicsit horgászni a gyerekeket. A dömsödi pályára jellemzően a küsz horgászata stabilnak látszott, már azokon a helyeken ahol nem lakott balin. A meder közepén, egy-egy helyen lehetett azért pár szebb keszeget is fogni. Összességében elmondható, hogy fogás mindenkinek jutott, és sokat tanulva vagy tervekkel fejezték be a párosok a versenyt.

2018. május 19. RDHSZ Egyéni bajnoksága (Csőhídi versenypálya)

A tavalyi év létszámát megtartva idén is 36 fő részvételével került lebonyolításra az RDHSZ egyéni bajnoksága. A kétfordulós verseny felnőtt (veterán és felnőtt kategóriák összevonásával), női, U25, U20, U15 és idén külön U10 és vendég kategóriában.

Jó döntésnek bizonyult, hogy a dömsödi pályáról elhoztuk a versenyt a csepeli csőhídi pályára. Nagyon sok munka volt abban, hogy a pályát versenyzésre alkalmassá tegyük, de köszönhetően az önkéntes horgászoknak, a halőröknek valamint a versenybizottság tagjainak sikerült ideális körülményeket teremteni
a verseny lebonyolításához.

A halban gazdag versenyen az előző évi 1.5 kg átlagfogást sikerült megduplázni és több mint 3,2 kg-s átlagos fogást produkáltak versenyzőink. Jó volt látni, hogy mind a pályára jellemző match botos “peca” és a rakós botos
horgászat is jól adta a halat.
A délelőtti fordulót ideális, míg a délutáni fordulót viharos időjárási körülmények között kellett meghorgászni. A szélsőséges időjárás miatt a versenyt 1.5 óra után le kellett “fújni” a szervezőknek. Időben léptek és még sikerült a komoly károk nélkül zárni a versenyt.

Az idei verseny győztesei: U15-es kategóriában Zsiga Levente a Csepel HE ifjú horgásza nyerte 3.7 kg összfogással. U20-as kategóriát szoros versenyben Cserna Antal Csepel HE versenyzője, korosztályos válogatott kerettag nyerte. 8.6 kg összfogással. U25-ös mezőnyben Dénes Milán bizonyult a legjobban a pálya legjobb fogásával, 12.5 kg hallal. A női kategóriát idén is Devecseriné Rimmer Noémi nyerte a tőle megszokott mintaszerű apróhalas horgászatával, 4.6 kg-os fogott súllyal. A férfiak mezőnyét Gyulai Ferenc utasította maga mögé 8.1kg-os fogással. A vendég szektort Kovács Gergő nyerte 5.3 kg-os fogással

2018. május 20. RDHSZ Szövetségi Csapat Bajnokság (Csőhídi versenypálya)

A már megszokott 3, komoly versenysport múlttal rendelkező egyesület (Csepel, Molnársziget, Szigetszentmiklós) tudott csapatot nevezni, a csepeli egyesület köszönhetően népes versenyzői bázisnak 2 csapattal is jelen volt a versenyen. Idén a csapat összeállításnál új szabályokat alkalmaztunk és az U15-ös kategória elhagyása mellett, utánpótlás kategóriában csak az U20 és U25 korosztályok mellett 3 felnőtt versenyzőre azaz összesen 5 főre írtuk ki a versenyt. Külön értékelik, ha női versenyzőt neveztek az egyesületek. Egy pontot írtunk jóvá a csapat teljes eredményéből. Az új kiírás megosztotta a csapatokat, sokan hiányolták a legfiatalabb kategória indítását mely kiemelt fontossággal bír a versenyhorgász utánpótlás nevelésben.
Az idei bajnokságot a Molnársziget HE csapata nyerte 10 helyezési számmal és 48.9 kg fogott hal mennyiséggel. Második helyen végzett az örök rivális Csepel HE 2-es csapata 12 helyezési számmal és 43.1 kg fogott hallal, míg a harmadik helyezést idén a Csepel He 1-es csapata érte el 13 ponttal és 35,7 kg
fogott hallal.

2018. június 9. IV. RDHSZ Egyéni Feeder Bajnokság (Csőhídi versenypálya)

Rekordszámú nevezéssel vághattunk neki 2018. június 9. napján az idei RDHSZ Egyéni Feeder Bajnokságnak. 36 szövetségi és 18 vendéghorgász ült le a versenyre alaposan felkészített pályának. Persze ez a létszám lehetett volna bőven 60 felett is, ha az időjárás nem szól közbe. Az eső szinte végig szakadt, ráadásul a verseny első felében folyamatosan a villámtérképeket kellett figyelni és szinte biztosra vettük, hogy a versenyt meg kell szakítani. Szerencsére ez végül nem történt meg, mégis a halak több szakaszon is technikai szünetet tartottak. A pályát hetekig jellemző halbőség, talán a jelentős időjárás változásnak köszönhetően, csak a legjobb helyeken maradt meg.

A versenyt végül óriási hajrával és nagy különbséggel Pozsonyi Csaba nyerte, de a 2. helyezett Schmidt Attila és a 3. Takács János is hatalmasat horgászott a szektorában.

2018. június 10. III. RDHSZ Feeder Csapatbajnokság (Csőhídi versenypálya)

Legszebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 2018. június 10-én 16 csapattal vághatunk neki az immár 3. alkalommal megrendezett RDHSZ Csapatbajnokságnak.

Az előző napi egyéni bajnokság után minden résztvevő arra számított, hogy a feletetésnek és a javuló időjárásnak köszönhetően visszatér a korábban tapasztalt halbőség és 15-20 kilót megközelítő fogásokkal lehet csak szektort nyerni. A tikkasztóan fülledt időjárás és a halak tovább romló kapókedve azonban még küzdelmesebbé tette a versenyt. A versenyzőknek minden fortélyukat bevetve kellett kiügyeskedniük egy-egykapást.

A verseny végeztével a szervezők konstatálták, hogy jövőre új vándorserleg után kell nézniük. Nem mintha a régi nem lett volna tetszetős, de a Bait Factory csapata (Szabó-Petró Henrietta, Pozsonyi Csaba, Schmidt Attila, csk.: Végh Tamás) zsinórban harmadszor is megnyert a csapatbajnokságot, ezzel véglegesen hazavihetik a vándorserleget! Második helyen végzett a Carp Zoom - Bait Factory Feeder Team (Tóth Henrik, Kocsis László, Bakos Bálint, tiszteletbeli csk.: Baráti József) válogatottja, akik a 3 pontos különbség ellenére időnként alaposan megszorongatták a győztes csapatot. A Csati-Matrix-Csepel HE (Szabó István, Rideg Sándor, Túri Pál) és a Csepel-Bait Factory harmadik helyért vívott csatájából végül az előbbi Csepel HE-t képviselő csapat került ki győztesen.

2018. június 30. Tagszövetségek Csapat Országos Bajnoksága

Az elmúlt évek legjobb eredményét elérve a 6. helyen végzett az RDHSZ csapata az idei Tagszövetségek Csapat Országos Bajnokságán.

Ahogy azt már az előző posztunkban írtuk a Maty-éri pálya nem a "sokhalas" arcát mutatta. Ennek okai főként az előző időszak intenzív használata (túletetés) és a frontban gazdag időjárás voltak. Nem tudtuk teljes mértékben megfejteni a pályát, de a 2 edzésnap után azt láttuk, hogy minimál etetéssel és egy technikás, agilis horgászattal tudunk eredményt elérni. Az első fordulót a 9. helyen zártuk nagyon közel az élmezőnyhöz, ami rendkívüli motivációt adott a csapatnak. A szombati megbeszélésen próbáltuk még jobban "letisztázni" a horgászatunkat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a második napot 5. helyen végeztünk. Ez összesítésben a 6. helyet jelentette az RDHSZ csapat számára a 23 induló csapat közül.

Nagy volt az öröm a csapat háza táján, hiszen most sikerült a második fordulóban javítanunk az első napi eredményünkön és a közelmúlt legjobb eredményét értük el. Folytatás jövőre, cél a TOP5 csapatba kerülés. A 2019-es évben, a Matyéri versenypálya átépítése miatt, az öt éves folyamatot megszakítva, más vizen rendezi az OVHB.

2018. szeptember 03 – 07. VI. RSD Nemzetközi Carp Cup (Makádi Ezüstpart)

Az elmúlt, közel két évtizedben nagyon sok bojlis, pontyfogó versenyt rendeztek Magyarországon. Aki ezek nagy részén elindul, az rengeteg tapasztalatot gyűjthet az ilyen jellegű rendezvényekkel kapcsolatosan, gondolván itt a rendezésre vagy akár az adott verseny legfontosabb szabályaira. Ha megvizsgáljuk ezeket a versenyeket, akkor azonnal kitűnik, hogy nagyon keveset szerveznek természetes jellegű vizekre. Éppen ezért örömteli, ha látjuk ezeknek a versenyeknek a robbanásszerű fejlődését. Az immár hatodik alkalommal megrendezett Nemzetközi RSD Carp Cup helyszíne, a Makádi Ezüstpart évről-évre elkápráztatja az induló csapatokat és a kilátogató nézőket szépségével és a nem mindennapos halállományával. Azok a rekordfogások, melyek ezen a természetes vízen megrendezett megmérettetésre jellemzőek, manapság már ritkaságszámba mennek. Ez a fejlődés 2018-ra is jellemző volt, hisz több téren is megdőlt az aktuális versenyrekord.

A Ráckevei-Soroksári Duna-ágon, a verseny helyszínéül szolgáló Makádi Ezüstparton rengeteg akadó található, melyek mind-mind védelmet és búvóhelyet nyújtanak a halaknak, de az idelátogató horgászoknak alaposan megnehezítik a dolgukat. Éppen ezért értékelődnek fel nagyban a 2018-as Nemzetközi RSD Carp Cup rekordfogásai.
Nézzük a szép fogásokat, a rekordokat, a jelentősebb verseny adatokat:

  • Több mint 3 km hosszúságú versenypálya!
  • 5 nap, 4 éjszaka, 96 órás versenyidő!
  • A közel 100 órás horgászidő alatt 3574 kilós össz. fogás!
  • Kiemelkedő, 6,4 kg-os átlagsúly!
  • 22 kg-os kifogott legnagyobb ponty!
  • 4 db 20 kilón felüli amur, melyek közül a legnagyobb 22,9 kg-os!
  • Reviczky Gábor színművész, horgásznagykövet tiszteletét tette a versenyen. Egy mérlegelés alkalmából minden csapatot meglátogatott, végigjárta a rendezőkkel együtt a teljes versenypályát.

2018. szeptember 23. RDHSZ Egyesületi Csapatbajnokság (Dömsödi árapasztó csatorna - szúnyogi zsilip)

Hosszas és komoly előkészítő munka után egy új pályát tesztelhettünk a hétvégén az idei RDHSZ egyesületi csapatbajnokságon. Az előkészítésben és a gördülékeny lebonyolításban nagy segítségünkre volt az RDHSZ hivatásos halőri csapatának tagjai (Szemők László, Vida László, Gönczi György), a szúnyogi zsilip telepvezetője és dolgozói valamint az RDHSZ Versenybizottságának tagjai.

A tavalyi évhez képest több csapat nevezett, köszönhetően annak, hogy az új helyszín könnyebben elérhető a szövetség vidéki egyesületei számára. 9 csapat összesen 36 horgászával - 2 úszós és 2 feeder horgász csapatonként - kezdődött az idei bajnokság szeptember utolsó vasárnapján. A tréning napok tapasztalatai alapján súlyban 3-4 kg átlagos hal mennyiséggel lehetett számolni melyek törpeharcsa, küsz és keszeg különböző fajtáiból jöhet össze. A tervezettnél szerényebb fogások születtek, átlagban 1,2 kg.

Az idei versenyen új bajnokot avattunk, hiszen a Kinizsi HE tavalyi elsősége után idén a Molnársziget csapata állhatott a dobogó legfelső fokára, 8 helyezési számmal. A második helyezést Csepel HE nyerők csapata érte el, míg a harmadik helyezést szintén a Csepel Egyesület színeiben induló Csepel HE 1 csapat érte el. Előbbi 11,5 utóbbi 16 helyezési számot ért el.

Az új pályát vegyes érzelmekkel fogadták a versenyzők melyre a jövőben a bizottság próbál reális megoldásokat találni. A helyszín környezeti adottságai és esemény helyszíne mindenkinek tetszett, külön értékkel bírhat, hogy olyan egyesületek számára is elérhető lett a versenyzés (csapat delegálása) akik a Budapestre utazás miatt eddig elzárkóztak a csapat indítástól.

2018. szeptember-október XXII. RDHSZ pergető versenyek

Szeptember 16-án már negyedik alkalommal rendeztük meg a RDHSZ Csónakos Pergető Bajnokságot a Duna-ág szigetszentmiklósi szakaszán. A 28 páros a gyönyörű időnek is köszönhetően rekord mennyiségű halat zsákmányolt. 397 darab, összesen 118 méternyi, zömében kősüllő és balin került mérésre. A legnagyobb halat, egy 77 cm-es harcsát Sztankó Zsolt fogta. A legtöbb halat, közel 15 méternyit a Pongó Szilárd- Algayer Zoltán páros fogta, így a 2018. évben ők nyerték a Bajnokságot. Második helyen Lendvay János- Gordos Szabolcs páros végzett, a harmadik Kolimár Gábor- Mlecsenkov György páros lehet.

Az RSD Nyílt Csónakos Pergető Versenyt idén először rendeztük meg a Duna-ág alsó, makádi szakaszán október 28.-án. Várakozáson felüli létszámmal indult a verseny az új helyszínen. Negyven csapat nevezett és vett részt a megmérettetésen. Az erős szél kissé megnehezítette a versenyzők dolgát, de tisztességgel helytálltak és összesen 132 darab halat fogtak. A verseny legnagyobb halát Fuszkó Balázs fogta, egy 130 cm-es harcsát. A legnagyobb csuka 70, a legnagyobb sügér 26, a legnagyobb süllő 63, a legnagyobb balin 55 cm volt. A versenyt Sztankó Zsolt- Cselle Zoltán páros nyerte. Második helyen Molnár Attila- Pólónyi Tamás páros végzett, harmadik Lendvay János- Gáspár István páros lett. Az eredményhirdetés és az azt követő ebéd a Rózsa-szigeti horgásztanyán volt.

Casting sport

Idén is nagy érdeklődés mellett zajlott a RDHSZ casting bemutató és versenye. A GYIB, a Versenysport Bizottsággal együttműködve 3 főt delegált az országos bajnokságba, ahonnan egy első helyet sikerült elhozni. (Részletek GYIB beszámolóban.)

Összességében elmondható, hogy 485 fő horgászt, kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket mozgattunk meg a rendezvényeinkkel. A versenyeinken minden esetben törekedtünk a Szövetség horgászainak mindent biztosítani. Emellett a vendég horgászoknak is lehetőséget adtunk a versenyzésre, hogy lássák,

Egyéb

A Bizottság javaslatára, Elnökségi jóváhagyással 2019. január 1-én az RDHSZ külön versenyszabályzatai megszűnnek. Helyettük a mindenkori országos versenyszabályzatok lépnek életbe. Ezzel elérjük, hogy a versenyeink nemzetközileg elismert szabályzat alapján kerül megrendezésre. Az esetleges eltéréseket a versenykiírások fogják tartalmazni.

A Szövetségi gyerektáborokban tartottunk elméleti és szakmai bemutatót. A gyerekeknek sok ajándékkal készültünk, a másfél két órás foglalkozást egy horgászattal zártuk.

A horgászokat sikerült több esetben bevonni a pálya előkészítési munkálatokba. A Csőhídi versenypályát tavasszal a Csepeli Önkormányzat közreműködésével kitakarítottuk, sok elhanyagolt horgászállást tettünk horgászhatóvá. Ebből kifolyólag több versenyünket tudtuk itt, kisebb adminisztrációs eljárást követően megrendezni. A versenypálya lassan visszatér a horgász köztudatba és 2019-es évben biztosan helyt ad egy országos bajnokságnak.

A Versenysport Bizottság munkáját a halászati őrök minden esetben támogatták, minden versenyünkön, a pálya előkészítési munkálatoknál kivétel nélkül jelen voltak.

Összefoglalás:

Összességében elmondhatjuk, hogy a kitűzött célok majdnem teljes egészében teljesültek. A legfontosabb cél az volt, hogy a versenysport életét fellendítsük. A feeder technika nem csak a hétköznapokban tör előre, hanem a versenysportban is. Minden versenyünkön több nevezés volt prognosztizálható, mint egy évvel korábban. A fogások száma is növekedett, ami két dolgot jelent, elsősorban a horgászaink egyre ügyesebben horgásznak, másrészt növekszik az Duna-ág halállománya. Az másodjára meghirdetett családi horgászverseny különösen nagy létszámmal zajlott le.

A 2018-as évben Szövetségünk a Versenysport Bizottságon keresztül sikeres, jó hangulatú folyamatosan növekvő létszámú versenyeket szervezett, szinte minden résztvevő és érdeklődő megelégedésére. Ezeken a versenyeken a Ráckevei-Dunaág bizonyította halsűrűségét, gazdagságát. Sikerrel zárták az évet a versenyzőink is, több országos és nemzetközi versenyen az élmezőnybe végezve. A Veterán Világbajnokságok Zsíros András László csapatban világbajnoki aranyérmet szerzett. Az országos bajnokságon két versenyzőnk magyar bajnok lett. Serman László a veteránok között ért el kimagasló eredményt, Bodzsár Norbert Márk az újonnan indított casting országos bajnokságon lett magyar bajnok. A pergető szakágban is képviselve vagyunk a Deák Ferenc, Hipszki Róbert párossal, akik az országos bajnokságon ezüstérmesek lettek, ezzel megszerezve a válogatott kerettagságot. Lakatos Sándor a Rendőr Európa bajnokságon csapatával lett bronzérmes.

Tervek:

A Versenysport Bizottság 2019-es esztendőben célul tűzi ki, hogy próbál új versenypályát keresni, felkutat újabb szponzorokat, jobban rugalmasabban rendezi a versenyeit. Az idén megrendezett versenyek mellett törekszünk a horgászsport új irányzatainak eleget téve, új szakágakat (casting, távdobó, method) beilleszteni a jelenlegi versenysportba.

Ráckeresztúr, 2018. november 12.

Kocsis László
RDHSZ Alelnök
Versenysport Bizottság vezetője

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.