Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Az elmúlt év sikerei után, várakozással és tervezéssel kezdte a bizottság a 2020-as évet. Pontos és részletes költségvetési tervet az Elnökség elfogadta, így a fejlesztési beruházások már az első két hónapban megkezdőttek.
Januárban a bizottság megbeszélést tartott az egyesületi verseny és ifjúsági felelősökkel. Ezen a megbeszélésen 20 egyesület képviseltette magát, ami már nagy előrelépés volt az előző évekhez képest. Részletes éves tervet és versenynaptárat velük közösen sikerült összeállítani. A pergető szakág vezetése megújult, Hipszki Róbert vette át a szakág vezetését. Februárban közel 30 fő önkéntessel és halőrökkel horgászhatóvá tette a bizottság a Csőhídi versenypályát. Márciusban a COVID-19 vírus világjárvány miatt a versenyek bizonytalan ideig halasztásra kerültek. A kijárási korlátozás alatt a bizottság több elektronikus játékkal erősítette és összetartásra ösztönözte az RDHSZ versenyzői közösségét. A bizottság kidolgozott és elindított egy elektronikus úton elérhető “országos bajnokság támogatás” pályázatot, amelyre közel 20 versenyző jelentkezett, minden korosztályból, a legnépszerűbb szakágakban.
Ahogy a MOHOSZ eljárásrendi tájékoztatója lehetőséget adott, a bizottság elkezdte szervezni a versenyeket. A csapat versenyek a személyes érintkezés elkerülése miatt törlésre kerültek.

2020.06.06. VI. RDHSZ Feeder Egyéni Bajnokság

(Dömsödi övcsatorna, 2-es versenypálya)

A legnépszerűbb versenyen évről évre több horgász jelenik meg, hasonló várakozásokkal vágtak neki a szakágvezetők az idei évnek is. Sajnos a tavaszi események alaposan átírták a terveket és végül csak az egyéni bajnokságot lehetett biztonsággal megrendezni. Erre két női, egy utánpótláskorú, 3 veterán korú és 39 fő felnőtt versenyzői nevezés érkezett. Sajnos az eredeti helyszínen és időponton is változtatni kellett, ezért a halőreink által versenyzésre tökéletesen alkalmassá tett Dömsödi-csatorna partján került megrendezésre a versenyt. Tekintettel a járványügyi helyzetre szövetségi tagsággal nem rendelkező horgászok nevezését nem fogadta a szakág.
Bár a fogások elmaradtak a Csőhídi pályán megszokottaktól, versenyzői szemmel mégis izgalmas és technikás horgászatnak lehettünk szemtanúi, ahol a hely adta előny önmagában kevés volt, azzal élni is kellett a horgásznak. Így történhetett, hogy egyik szektort sem a kiválónak ígérkező helyekről nyerték meg. A felnőtt mezőnyben harmadik helyezett Fabók Sándor lett, aki a B szektort nyerte szoros küzdelemben 1075 g-os fogással. Második helyezett Schmidt Attila, aki az A szektor legbelső, vagyis a várakozások szerint leghaltalanabb helyéről, 3290 g-os fogássak aratott szektor győzelmet. Az RDHSZ 2020. évi feeder bajnoka Gál Zoltán sporttársunk, aki a C szektorban 4650 g-os fogással, benne egy gyönyörű 2 kilogramm körüli dévérkeszeggel hódította el a bajnoki címet. A női kategóriában Danka Mária, a legrutinosabbak közt Deme Sándor, a legifjabbak közt pedig Szaban Zsombor hódította el a bajnoki címet.

2020.06.07. LVI. RDHSZ Egyéni Bajnokság

(Dömsödi övcsatorna, 2-es versenypálya)

Az úszós egyéni bajnokság tervezett időpontjára enyhültek a szigorítások, így az eredetileg tervezett hétvégén megrendezésre került az egyéni bajnokság. Érezhető volt a versenyzők részéről is az igény, hiszen rekord létszámú előzetes nevezés - 54 fő (tavaly 52 fő volt) - érkezett az idei úszós egyéni bajnokságra. A Csőhídi versenypálya használatára nem kaptuk meg az engedélyt, ezért ezt a versenyt is áthelyeztük Dömsödre.
Az egyfordulós versenyen felnőtt, női, veterán és utánpótlás (U15) kategóriában lehetett nevezni. A felnőtt kategória 3 szektora mellett, a veterán szektor volt a második legnépesebb, létszámban pedig utána következtek a női, majd utánpótlás korú versenyzők. A verseny minden résztvevője egy RDHSZ Versenysport feliratú pólót kapott a sorsoláskor.
Sajnos a halban gazdag tavaszi időszak után, a nyári csatornán rendezett versenyek nem ígérnek nagy fogásokat. Bár az előzetesen meghirdetett edzésnapokon sokféle halat fogtak versenyzőink, látható volt, hogy a mennyiségek elmaradnak majd a korábbi időszak fogásaitól, 2-3 kg hallal már komoly eredmény lehet elérni.
Összesen 100 kg halat fogtak a versenyzők, ami 2,1 kg-os átlagos fogást eredményezett. Jó volt látni, hogy a pályára rakósbotos “peca” mellett a szemközti nád és hínár fal előtt matchbotos horgászat is eredményes volt.
A verseny győztesei: U10-es kategóriában Szaban Zsombor végzett az első helyen 170 g hallal. U15-es kategóriában Sás Áron ifjú horgásza nyerte 3,4 kg összes fogással. A női kategóriát idén is Devecseriné Rimmer Noémi nyerte a tőle megszokott mintaszerű apróhalas horgászatával, 4,6 kg-os fogott súllyal. A férfiak mezőnyében új bajnokot avattunk Weisz András Ráckevei HE személyében aki mintaszerű matchbotos horgászattal 9,5 kg-os fogással utasította maga mögé a mezőnyt. Az idén először indított Masters kategóriát pedig Zsíros András Kinizsi HE nyerte 11,5 kg-os fogással. “Bandi bácsi” összes fogásával elnyerte a 2020. évi Abszolút Bajnoki címet is, ezzel együtt az RDHSZ vándorkupáját.

2020.07.25-26. LVII. TCSOB Szeged

2020-ban már 8. alkalommal ismét Szegeden rendezték a MOHOSZ legrangosabb csapat versenyét. Az RDHSZ 8 versenyzővel (és mintegy 8 fő segítővel) érkezett a verseny előtti két edzésnapra. Az edzésnapot felépítve, két nap alatt körvonalazódott, hogy az első órákban még lehetett fogni pontyot, majd ezután már az apró halaké lett a főszerep. Így is készült a csapat. Szombaton nem minden a csapat elképzelése szerint alakult, volt a pályán ahol működött, volt ahol nem. Dekákkal kaptak ki a versenyzőink egy-egy szektorban. 11. helyen fordultak vasárnapra. A csapattaktika annyiban változott, hogy a verseny végére ismét előkerültek a rakósbotok. A vasárnapot sikeresen az 5. helyen zárták, összességében a 6. helyen végzett az RDHSZ csapata. A válogatott horgászok mindent megtettek a siker érdekében. Idéntől az egyéni rangsort is díjazta MOHOSZ OVHB kupákkal. Külön öröm volt, hogy az U15-ös kategóriában ifj. Csákó Dezső a második helyet szerezte meg.

2020.08.15. IV. RDHSZ Egyesületi Csapat Bajnokság

(Dömsödi övcsatorna, Szúnyogi zsilip)

Nagyon nehéz volt az idei versenynek pályát találni. A Csepeli pálya egész évben használaton kívül volt, közben a Dömsödi versenypályát az ilyenkor jellemző vizinövény takaró miatt nem tudtuk használni. Köszönhetően az RDHSZ halőri csoportjának, gyors előkészítő munka után egy jó pálya várta horgászokat Dömsödi árapasztó csatorna Szúnyogi zsilip alatti szakaszán. A verseny 4 éves múltja során az idei évben rekordlétszámú csapat (15) adta le a nevezését így összesen 60 horgásszal - 2 úszós és 2 fenekező horgász csapatonként - kezdődött az idei bajnokság. A tréning napok tapasztalatai alapján súlyban 2-3 kg átlagos hal mennyiséggel lehetett számolni, amelyek törpeharcsa, keszeg és egy-egy beugró bónusz kárász vagy ponty fajtáiból jöhet össze. A tervezettnél szerényebb fogások születtek, átlagban 1,3 kg.
A versenyt a két hagyományokkal rendelkező egyesület - a Csepel HE és a Molnársziget SHE - csatáját hozta melyből most az előbbi került ki győztesen. A Csepel HE 2 csapata állhatott a dobogó legfelső fokára, 15 helyezési számmal. A második helyezést Molnársziget SHE Kék csapata érte el, míg a harmadik helyezést szintén a Ráckevei HE színeiben induló csapat érte el. Előbbi 19 utóbbi 20 helyezési számot ért el. Minden dobogós csapat 5 egyedi érmet, egy nagy kupát, a bajnok csapat pedig még a vándorserleget is megkapta egy évre.
A verseny után, nagyon szép környezetben, bőséges ebéd - gazdag babgulyás - várta a versenyzőket és a csapatok vezetőit és a rendezőket. (75 fő). A helyszín környezeti adottságai és esemény helyszíne mindenkinek tetszett, külön értékkel bírhat, hogy olyan egyesületek számára is elérhető lett a versenyzés (csapat delegálása) akik a Budapestre utazás miatt eddig elzárkóztak a csapat indítástól.
A versenyen fogott törpeharcsa (40 kg) a össze lett gyűjtve és a madárvédelmi rezervátumnak üzemeltetőinek el lett szállítva.

2020.09.07-11. VIII. RSD-CARP CUP

(Makád, Ezüstpart)

Idén már 8. alkalommal kerül megrendezésre a makádi Ezüstparton az ország egyik legjobb bojlis versenye. Az 5 napos megmérettetésre idén rekordszámú, 43 csapat nevezett és jelent meg. A versenyen a szokottól eltérően kevesebb amur került szákba, azonban a nagy pontyok szép számmal jelentek meg a különböző etetésen. Az 5 nap alatt a 84 horgász több mint 1650 kg halat fogott. A legnagyobb ponty kicsivel több mint 22 kg-os volt, a legnagyobb amur pedig dekákra volt a 21 kilótól. A RDHSZ saját csapata a szektorát megnyerte összetett 4. helyen végzett.

Nemzetközi és országos versenysport

A FIPSED 2021-re halasztotta az összes meg nem rendezett nemzetközi versenyt. A MOHOSZ minden országos versenyét későbbre halasztotta.
Magyar női bajnokság összesített végeredmény: 4. Devecseri Józsefné Noémi 5. Rudnay Csilla, ő egyébként a Szegeden megrendezett 4-6. fordulóban aranyérmes lett! Mindketten válogatott kerettagok lettek. Master bajnokságon a 4-6. forduló bronzérmese Sermann László lett. Rudnay Attila a Veterán kategóriában válogatottságot szerzett.
A feeder szakágban a 2021-es 11 fős válogatott keretben 4 fő RDHSZ (Molnársziget SHE) versenyző van. A feeder egyéni bajnokság ezüstérmese Bodzsár Norbert lett.
Casting szakág nemzetközi porondon is megmérettette magát, és a szlovákiai Világkupáról győzelemmel tért haza a csapat. A felkészítést az IOB végezte.
Az úszós finomszerelékes és pergető bajnokságok még folyamatban vannak, ezekben a szakágakban is több RDHSZ versenyző méretteti meg magát.

Az év hátralévő részében még két pergető bajnokság (Szövetségi és nyílt páros) megrendezése van hátra. Bár az első félév nem a tervek szerint alakult, de a célt a bizottság tartja, az év hátralévő részében is színvonalas versenyeket szervezzen különböző szakágakban.
A jövő évben fokozott figyelmet fog a bizottság szentelni a utánpótlás korú versenyzők támogatására. Visszatérő, folyamatos feladat marad a megfelelő versenypálya kiépítése.
Rendkívüli év van a bizottság mögött, sok kihívást és problémát sikerült időben megoldani, köszönhetően a nagyszerű bizottsági és munkabizottsági tagoknak.

Kocsis László
RDHSZ alelnök, Versenysport Bizottság elnök
2020-09-14

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.