Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Szövetség legnagyobb termelőterülete a makádi halgazdaság, közel 100 ha nagyságú. Itt történik a kitelepítésre szánt nagy mennyiségű két és háromnyaras pikkelyes ponty előállítása. Az összesen 6 db tó ártéren fekszik, a Ráckevei Duna-ág és a folyó Duna közötti Csepel sziget legdélebbi csücskében (lásd légi felvétel), ami sokszor komoly veszély a tavak halállományára nézve.

A tavak vízellátása a Ráckevei Duna-ágból történik. A kiváló vízellátású tavak termelőképessége országos viszonylatban is kiemelkedő.

A makádi halgazdaság légifotón

 

A horgászvizekbe legnagyobb arányban a Szövetség saját nemesítésű pontyfajtája, a Ráckevei pikkelyes ponty kerül kitelepítésre. A halászat az un. külső halágyakból történik (lásd képen). Ez egy betonozott falú, mélyebben fekvő csatorna, amibe leengedhető a tavak vize, természetesen hallal együtt. Innen a hálóval megfogott állományt gépi szák emeli ki a válogatóasztalra. Az asztal végén kosarakba gyűjtött ponty rögtön a halszállító kádakba kerül.

Gépi szákolás

 

A tógazdaságból a régebbi gyakorlat szerint tavasszal általában 45.000-50.000 kg, ősszel pedig 110.000-130.000 kg ponty került kitelepítésre a horgászvizekbe. Az utóbbi 3-4 évben azonban a tavaszra szánt mennyiséget is ősszel helyezzük ki. Az évente kitelepített ponty mennyisége összesen 160.000-180.000 kg, de ezen felül a Szövetség a jobb horgászfogás érdekében 30.000-40.000 kg-ot még vásárol is. A vásárolt ponty kitelepítése tavasztól nyár végéig folyamatosan, a nyári időszakban heti, kétheti gyakorisággal történik. A saját termelésű és a vásárlásból kihelyezett ponty mennyisége így több éve jóval meghaladja a 200.000 kg-ot.

Válogatóasztalon

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.