Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A horgásztáborok képei megtekinthetőek a Fotóalbumban!

A Szigetszentmiklósi Horgászegyesület régi nagy múltú egyesület a magyar horgászegyesületek között. Szomorúan tapasztaltuk, hogy az utóbbi években egyre kevesebb gyerek jelentkezik egyesületünkben. Egyesületünk ifjúsági vezetője Keidl Mátyás mottója. „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.” Ennek szellemében heroikus munkába kezdett, kéthetente foglalkozást szervez, ahol játékos feladatokkal lepi meg az érdeklődő gyerekeket, felvette a legközelebbi általános iskolával a kapcsolatot, színes programokkal (kirándulás interaktív múzeum pedagógiai foglalkozás) olyan alternatívát próbál nyújtani, ami talán versenyképes a számítógépes játékokkal.

Ennek a programnak a keretében egyesületünk örömmel pályázott a MOHOSZ pályázatára. Mivel egyesületünk a szigetszentmiklósi közösség, hasznos és tevékeny tagja, az Önkormányzat díjtalanul ajánlotta fel az üdülő területét, épületeit a tábor megvalósításához.

Az első tábor május 12-én és 13-én lett megrendezve.

Kétnapos emberpróbáló feladat, hiszen a mai kamaszoknak olyan programot kell nyújtani, ami változatos hisz érdeklődésüket életkori sajátosságok miatt könnyen elveszítik. Célunk tehát olyan programok összeállítása volt, ami gyerekközpontú és az élményt állítja középpontba.

A tábor szombat 14.00. kezdettel indult. A gyerekek elfoglalták szállásukat, majd egy rövid balesetvédelmi oktatás történt. A gyerekek rendelkezésére áll egy kompletten felszerelt konyha, főzési, mosogatási lehetőséggel, koedukált, fűthető zuhanyzók, wc-k, 2 db stég a Kis-Duna partján. Természetesen a kamasz fiúk rögtön felszerelték készségeiket és üldözőbe vették a Kis-Duna legendás pontyállományát. Ezalatt a lányok előkészültek, a ,,meglepetés palacsinta” elkészítésének.

A táborba való visszatéréskor kezdődött az etetőanyag szakszerű megkeverése. Miközben a gyerekek párosával több vödörbe készítették el a halcsemegét, egy kötetlen előadást hallgattak meg a horgászetika fontosságáról, a kifogott halakkal való bánásmódról. A modern úszós horgászatba való jártasságok elsajátítása során a táborlakok, a felnőtt segítőkkel együtt horgot kötöttek, úszót súlyoztak. A horgászat megkezdését megszakította közel 70 palacsinta elkészülte a gyerekek s nem kevésbé a felnőtt segítők megelégedésére. Innét már a horgászaton volt a hangsúly. A közös halfogás gyorsan összehozott olyan gyerekeket is, akik életkori különbsége jelentős (3év).

A legnagyobb halakat fogó ifj. Köblő Péter jelentős tárgyjutalomban részesült. A különdíjat Szalontai Dorina kapta, akinek lány létére gyönyörű süllőt fogott. Este a tábor férfi-fiú lakói lepték meg vacsorával a lányokat. A horgászat éjfélig tartott, ezután a táborlakók egy közös beszélgetésre és társasjátékozásba szálltak be, míg a fáradtság le nem győzte őket. Másnap a korán kelők még egy reggeli horgászattal múlatták az időt, ezután a közös reggeli készítése és elfogyasztása történt miközben mindenki elmesélte mik voltak számára a legszebb pillanatok a tábor ideje alatt.

Május 13-14-ei tábor résztvevői:
Ender Bence
Uri-Kovács Péter
Lackovics Patrícia
Gőgös Dániel
Gyarmathy Márk
ifj. Köblő Péter
Keidl Mátyás
tábort lebonyolító felnőtt személy
Rappi Attila
Magyar Pál
tábort lebonyolító felnőtt személy
Németh Barna
Simó Zsófia
Gödöllei Ágnes
Sipter Dániel
Szalontai Dorina
Szűcs Zsófia

A következő tábor június 15-16-án került megrendezésre.

Az előző tábor tapasztalatából okulva tudatosan készültünk az éjszakai horgászatra, hisz a gyerekek számára ez a Nagy Kaland. A megérkezésük után rövid balesetvédelmi oktatásban részesültek, mely kiterjedt a közúti csoportos közlekedésre is, hiszen, a programban helyet kapott, a Tököli híd alatt, a rablóhalas horgászat is. A szálláshely elfoglalása után, mindenki lefújta magát kullancsriasztóval, hiszen az idei nyár meglehetősen kullancsveszélyes volt. Ezután kezdődött a készségek összeállítása, ahol némi elmélet után, két részre osztottuk a gyerekeket, ki a modern úszós horgászat ismeretit sajátította el, ki a feeder kosaras horgászat alapjait ismerhette meg. Ezen belül terjedelmesebben foglalkoztunk a különböző kötésekkel (Clinch, stb.). A csoport vállalkozó tagjai megszakítva eddigi horgászatokat felkészültek a késő délutáni rablóhal horgászatra. Rövid elméleti oktatás után már gyakorlatban sajátíthatták el a mártogatás, tapogatás, pergetés művészetét.

Sajnos a szerencse nem állt mellénk és halfogással nem tudtunk dicsekedni.

A közös vacsora elfogyasztása után a nagyobbak folytatták az éjszakai horgászatot, a kisebb gyerekek a közös, már jól bevált társasjátékot, majd aludni tértek. Másnap, a reggeli során, már a következő tábort tervezték a gyerekek, ami a legjobb bizonyíték, hogy az egyesületünk jó úton halad.

Június 15-16-i tábor résztvevői:
Kiss Gedeon
Erdőss Dániel
Gőgös Dániel
Gyarmathy Márk
Ifj. Köblő Péter
Keidl Mátyás
tábort lebonyolító felnőtt személy
Kovács Bendegúz
Magyar Pál
tábort lebonyolító felnőtt személy
Németh Barna
Szűcs Zsófia
Laczkovics Patrícia
Kántor Benjamin Balázs
Simó Zsófia
Rappi Attila
Kérdő Botond
Ender Bence

A harmadik horgásztábor szeptember 15-16-én lett megrendezve.

Mivel az időjárás lehetővé tette, most elsősorban nem az üdülő területén volt a közös horgászat zöme, hanem a Taksonyi híd és környéke.

A táborba érkezés során, rövid balesetvédelmi oktatásban részesültek a gyerekek. Ezek után rövid ámde szemléletes előadást hallgattak meg a Kis-Duna jellemző rablóhalairól, külön kitérve ezeknek a halakkal való etikus bánásmódról, kiemelve a catch and release fogd meg és engedd el elvét, és kitértünk a csuka biztonságos horogszabadítására is. Az úszós horgászkészségek összerakása után megkezdődött a ragadozóhalaknak szánt snecik megfogása. A jól sikerült etetésnek köszönhetően a snecik hadát megtörte néhány bodorka és szép kárász.

Megérkezésünk után némi horgász etika ismertetése után a főszerep a pálca ólmok és süllőző horgoké lett. A szerencse mellénk állt giliszta csalival folyamatos volt a kapás, és a folyamatos aktív horgászat lekötötte a gyerekeket.

Szeptember 16-17-ei tábor résztvevői:
Köblő Péter
Gödöllei Ágnes
Erdőss Dániel
Gaál Letícia
Ortelli Enzó Flávió
Gőgös Dániel
Gyarmathy Márk
Kántor Benjamin
Kiss Gedeon
Molnár Zoltán
Lackovics Patrícia
Magyar Pál
tábort lebonyolító felnőtt
Németh Barna
Simó Zsófia Luca

A három tábor tanulsága számunkra, hogy az elméleti tudás elsajátítása csak akkor lehet, ha az interaktív. A gyerekek horgászat közben sajátították el a horgászetikát, a természet védelmét, a kifogott hallal való etikus bánásmódot. A közös horgászat során nemcsak horgásztudásuk fejlődött, hanem a szociális készségeiket is, megtanultak együtt működni, a feladatokat együtt konstruktívan oldották meg, jókedvűen, ahogy ezt a képek is bizonyítják.

Reméljük, hogy jövőre a kicsi, ámde lelkes egyesületünk, újból indulhat ezen a remek pályázaton.

Szigetszentmiklós, 2018. szeptember 28.

Limbrunner Zsolt
elnök

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.