Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Humán feltételek

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri Szolgálata 2019 decembere óta önálló ágazatként látja el feladatát.

Irányítója a halőrzési ágazatvezető. Munkáját a hivatásos halőri csoportvezető és a társadalmi halőri csoportvezető segíti.

A Halőri Szolgálat járőrállománya 13 fő hivatásos halőrből áll, ideértve a halőri vezetőket is, akik maguk is szolgálatellátó halőrök. Ehhez jön még 2 fő hivatásos halőr-telepvezető, akik a makádi Ezüstparton, illetve a tassi Rózsa-szigeti Horgásztanyán teljesítenek állandó szolgálatot.

A Társadalmi Halőri Csoportból 10 fő az, aki időt és fáradságot nem kímélve, társadalmi munkában segíti nap-heti szinten a tevőleges halőri munkát. Körülbelül 15 fő olyan társadalmi halőr is van a csoportban, akik a horgászok vizsgáztatásában, és rendezvények biztosításában segédkeznek.

Természetesen valamennyi hivatásos halőr rendelkezik a szükséges halőri-, rendészeti képzettséggel, vizsgákkal.

A hajózó állomány tagjai rendelkeznek szolgálati hajóvezető képesítéssel.

A hivatásos halőrök jelentős része részt vesz a téli szezonban a nagy kárókatona riasztásában és gyérítésében. Az ehhez  szükséges sörétes lőfegyver tartási képességgel rendelkeznek.

 

A szolgálatvezénylés

A Halőri Szolgálat munkatársai vezényléses munkarendben dolgoznak. A halőri szolgálatvezénylés a kor követelményeinek megfelelően, az RSD és mellékvizeinek állandó felügyeletének biztosítása szerint készül el hónapról-hónapra. Lényegében nincsenek időlyukak a rendszerben. 3 műszakban – így éjjel is - van hivatásos halőri járőr a vízterületen.

A munkavégzés során törekszünk a szakmailag indokolt páros szolgálatellátásra. Az éjszakai műszakokban, a hajós szolgálatoknál és a potenciálisan terhelt területeket érintő szolgálatok esetében kizárólag páros halőri járőrök kerülnek kiküldésre.

Szolgálati járművek

Szárazföldi képességek:

A halőri közúti eszközpark gerincét egyértelműen a négy darab Toyota Hilux terepjáró kistehergépkocsi (pick up) képezi („T1”, „T2”, „T3” és „T4”).

Rendelkezünk még 1 db Suzuki Vitara („S1”) terepjáróval, amely főként a fedett munkákban nyújt segítséget.

Halőri robogóinkkal a Rózsa-sziget, az Ezüstpart és egyéb, autóval nem megközelíthető helyeket tudjuk ellenőrzés alatt tartani.

Több darab könnyű utánfutóval is rendelkezünk melyek a szemétszedési és horgászhely-tisztító akciókban, valamint a rendezvényeken segítik munkánkat.

A hajószállító utánfutóinkkal a szolgálati kishajóinkat mozgatjuk a szárazföldön.

 

Vízi képességek:

„H1” Rybitwa félkabinos kishajó, Yamaha F60, négyütemű külmotorral. Állomáshelye: „Ráckeve 2. csónakház”.

„H4” Kócsag 580 Open alumínium, hátsóvezérlésű szolgálati kishajó, Yamaha F40 négyütemű, kézikaros külmotorral. Állomáshelye: „Soroksár csónakház”.

„H5” Kócsag 580 alumínium, középkonzolos szolgálati kishajó, Yamaha F40 négyütemű külmotorral. Állomáshelye: „Dömsöd csónakház”.

„H6” és „H7” Linder 440 alumínium szolgálati kishajók, Suzuki F20 négyütemű, kézikaros külmotorral. Állomáshelyük: „H6” Rózsa-sziget belső kikötő, „H7” „Szigethalom csónakház”.

„H8” Kócsag 580 alumínium, középkonzolos szolgálati kishajó, Yamaha F60 négyütemű külmotorral. Állomáshelye: „Ráckeve 1. csónakház”.

 

Mind a gépkocsik, mind a napi szolgálatban résztvevő kishajók fedélzeti GPS nyomkövető rendszerrel vannak ellátva, amely állandó kontrollt biztosít a tevékenykedő halőri egység felett. Természetesen a személyes ellenőrzések, a MOHOSZ HORINFO Halőri Alkalmazás és a horgászokmány ellenkontroll kiegészíti ezt a rendszert, biztosítva a halőri állomány szakszerű és  állandó felügyeletét.

Halőri felszerelések

Valamennyi hivatásos halőr a 70/2012. (XII. 14.) BM rendeletben meghatározott hivatásos halőri egyenruházatban látja el szolgálatát. Mind a téli, mind a nyári ruházat valamennyi hivatásos halőr kolléga számára mérethelyesen, egyedileg lett elkészítve, illetve beszerezve.

Professzionális kommunikációs  eszközök, korszerű keresőtávcsövek, éjjellátó készülékek, hőkamerák, nagy teljesítményű lámpák, fényképezőgépek stb. a halőri felszerelés részét képezik  mind a hajós, mind a gépkocsizós feladatellátás során.

Nagy kárókatona

2019 novemberében kezdeményeztük, és meg is kaptuk a nagy kárókatona riasztásának és gyérítésének szakhatósági engedélyeztetését a Ráckevei (Soroksári) Dunaágra és mellékvizeire.

Megtörtént az RSD-n és mellékvizein érintett legtöbb vadásztársasággal a kapcsolat felvétele és a kötelező együttműködési megállapodás megkötése a nagy kárókatona riasztási és gyérítési munkálataihoz.

2020 januárban megkezdtük nagy kárókatona riasztását és gyérítését az RSD-n és mellékvizein. 150 db egyedet ejtettünk el 2020 február 28-ig. 2021 február 28-ig újabb 224 db egyeddel csökkentettük a Ráckevei Duna-ágra és mellékvizeire zúduló téli kormorán terhelést. Éves szinten a 200-300 db-os teríték az, ami a vízterületünkön realizálható.

A szolgálati sörétes lőfegyverekhez kizárólag  acél sörétes lőszert használunk, mert az a környezetbe kerülve lebomlik, szemben az ólommal.

A jogszabályok alapján az RSD-n és mellékvizein tárgyév szeptember 1-től, következő év január 31-ig végezhetjük a gyérítést és riasztást, míg a haltermelő egységeinken egész évben védekezhetünk a fekete sereg ellen. 

Együttműködések

Kifejezetten jó munkakapcsolatot ápolunk a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, mind a központtal, mind az RSD-n tevékenykedő Budapesti-, illetve Dunaújvárosi Vízirendészeti Rendőrőrssel.

A Szigetszentmiklós és Ráckeve Rendőrkapitánysággal is szoros munkakapcsolatot tartunk fenn, rendszeresek és eredményesek a közös, összevont akciók.

Rendszeres közös szolgálatot látunk el a Pilisi Erdőgazdaság Ráckevei Erdészetének erdei szakszemélyzetével főként a Domariba-szigeten. Ahol is eddig nem látott mértékben sikerült az oda látogató horgászokat rábírni a törvény szerinti behajtási engedélyek beszerzésére, illetve a szemeteléseket és jogosulatlan erdei haszonvéteket és erdőhasználatokat majdnem teljesen sikerült felszámolni. 

Napi kapcsolatban állunk a KDV VIZIG III. sz Szakaszmérnökségével, ahová több jelzést is küldtünk jogtalan mederhasználat, engedély nélküli partátalakítások, illegális stégek, stb. ügyében. Munkánkat ők is nagyra értékelik és köszönik segítségünket.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal a kapcsolatunk szintén jó. Védett- és fokozottan védett fajok jelzésével rendre segítjük észlelési munkájukat. Több eredményes közös szolgálaton is túl vagyunk velük mindkét fél megelégedésére.

A szűken vett halőri intézkedési kötelmeken kívül számos esetben léptünk fel a vízszennyezések, természetkárosítások, élőhely-rongálások, part-rongálások elkövetőivel szemben és indítottuk meg a szükséges eljárást, ha kell a szakhatóság helyszínre hívásával.

Halőri ügyek, ügytípusok

Havi bontásban rendszeres halőri statisztikákat készítünk, melyekben a hivatásos- és a társadalmi halőri aktivitás jól nyomon követhető. Látható belőlük sok fontos információ mellett, az intézkedésekkel kapcsolatos panasz, a társszervekkel közös szolgálatellátás mutatói is.

Külön statisztika készül az egyes ügyféleségek bemutatására is, elkülönítve azokat hivatásos- és társadalmi halőri szempontból is. Ezeket a statisztikákat az RDHSZ Új Duna-ági Híradó kiadványában negyedévente publikáljuk és a hivatalos honlapunkon – www.rdhsz.hu – is közzétesszük.

Gyakoribb ügytípusok:

 • Jogosulatlan horgászat
 • Több botos horgászat
 • Méret alatti hal kifogása
 • Tilalmi időben való horgászat
 • Helyi időkorlát túllépése
 • Tiltott helyen való horgászat
 • Kifogható halmennyiség túllépése
 • Fogási napló nem-, vagy hamis vezetése
 • Őrizetlen, vagy kivilágítatlan készség
 • Orvhalászat bűntette
 • Tiltott horgászmódszer
 • Külső akadásos hal megtartása
 • Védett-, vagy nem kifogható hal
 • Vízügyi vonatkozású ügy
 • Természetvédelmi vonatkozású ügy.            

2020-ban halőreink  476 fő ellen indítottak halvédelmi és egyéb vonatkozású eljárásokat. 2021-ben ez a szám: 294. Ez pedig jelentős, 39,3%-os javulás a halgazdálkodási közbiztonság területén!

Köszönhető ez nagyban hivatásos- és az aktív társadalmi halőreink professzionális munkavégzésének és a Tisztelt Horgásztársak egyre jogkövetőbb, önmérséklő vízparti magatartásának.

Ezúton is szeretnénk megköszönni horgásztársainknak a sok hasznos információt, mellyel munkánkat segítik!

Kérjük a továbbiakban is jelezzék, ha nem odaillőt látnak-tapasztalnak szeretett vízterületünkön! A bejelentéseket diszkréten kezeljük !

2020 elején vezettük be és azóta mindenki megelégedésére működtetjük a 24 órán át hívható halőri ügyeleti telefonszámot, melyet felhívva azonnali halőri segítség kérhető, vagy bejelentés tehető: +36 30 675 7304

Rekordhalak bejelentése

Hivatásos halőreink végzik a bejelentett rekordhalak hitelesítését.

Igyekszünk a lehető leghamarabb a Bejelentőhöz érni és nagyon precízen mérni, dokumentálni a fogást, valamint annak körülményeit. A 15 kg feletti pontyokat minden esetben micro-transzponderrel (chippel) látjuk el a későbbi adatgyűjtés- valamint az eltulajdonítás ellehetetlenítése céljából.

 

Elpusztult halak gyűjtése

A halgazdálkodási jogosult köteles az elpusztult halak és más hasznos vízi állatok begyűjtését elvégezni. Ezt a munkát is a hivatásos halőrök végzik el a megfelelő gyűjtőhajókkal, és a vonatkozó közegészségügyi irányelvek szerint.

Halkutatások támogatása

Halőri Szolgálatunk természetesen állandó logisztikai és kíséreti támogatást nyújt a vizeinken dolgozó halkutatóknak.

Évente több alkalommal tevékenykedtek halkutatók vízterületeinken és kivétel nélkül mindegyik alkalommal aktívan közreműködik Halőri Szolgálatunk a munkában.

 

Haltelepítések támogatása

Hivatásos halőreink feladata a rendszeres haltelepítéseknél a megfelelő telepítési hely kiválasztása, a leengedés munka folyamatának tevőleges segítése és a frissen kitelepített haltömeg pontszerű őrzése a szétszéledésig.

 

Szemétszedés, partrendezés

Halőri Szolgálatunk rendszeresen szervez vízpart szemétszedési akciókat az RSD és mellékvizeinek teljes hosszában ott, ahol arra szükség van. Mind élőerővel, mind gépkocsival, mind utánfutóval és konténer biztosításával igyekszünk az adott település vízparti területének megtisztulni a lerakott illegális hulladéktól, melyet sok esetben bizony a horgászok hagytak hátra.

A csepeli- és az övcsatornai horgász-versenypályák területének gondozásában is rendszeres szerepet vállalnak halőreink.

 

Önkéntes vállalásaink

A pillanatnyi lehetőségeinkhez képest, a működési területünkön előtalált beteg, sérült védett, vagy nem védett gerinces állatokon igyekszünk segíteni és  mentőhelyekre szállítjuk azokat. A vízpartjainkon megtalált kóborló ebekben lévő microtranszponder (chip) leolvasásával számos kutyát sikerült hazajuttatnunk.

 

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.