Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Januárban a Versenysport Bizottság egy személyes, valamint egy elektronikus megbeszélés után összeállította a versenynaptárat és az éves programtervet. Az RDHSZ elnöksége (E. 7/2022. (01.26.) sz. határozata alapján) elfogadta az új pergető és casting szakág vezetőket, Lukácsa Donát valamint Kovács Zsigmond személyében. A szakbizottságok az év folyamán a meghatározott terv szerint végezték a munkájuk. A nagyszerű szervezések visszaigazolása, hogy a 2022-es szezonban 578 fő jelent meg a versenyeken. Ez egy új rekord, túllépte a kitűzött célt. Az év folyamán a bizottság nagyon színvonalas, sokszínű, minden szakágra kiterjedő programokat szervezett, a Szövetség egyéb rendezvényein részt vett.

A Versenysport Bizottság 2022-ben az alábbi programokat rendezte meg:

4. Családi és gyermek horgászverseny, 2022. 04. 16. Dömsöd
A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség idén negyedik alkalommal - az egyesületi versenyfelelősök javaslatára - április 16-án, húsvét hévégéjén rendezte az RDHSZ Gyermek és Családi horgászversenyt. Helyszínéül ismét, a tavasszal apró halban (általában) gazdag Dömsödi övcsatornát választották a szervezők.

Az esemény célja idén sem volt más mint, hogy a gyerekeket úgy csaljuk a vízpartra, hogy a családtagjaikkal (szülők és nagyszülők, hozzátartozók) párban tudjanak horgászni. Nagyszerű alkalom volt ez arra, hogy ismerkedjenek a halakkal, a módszerekkel, a versenyhorgászat alapjaival. Az eseményre ismét nagy érdeklődés volt, hiszen előzetesen 45 csapat regisztrált, és a reggeli sorsolásnál is 38 csapat jelentkezett és vágott neki a 3 órás horgászatnak.  Újításként ettől az évtől már három kategóriába lettek sorolva nevezők. Külön horgásztak azok a párok akik 10 év alatt gyermekkel neveztek, külön az idősebb, 15 évnél fiatalabb gyermek horgászok - családtagjaikkal kiegészülve,  valamint külön szektorban (esélyegyenlőséget biztosítva!) versenyeztek azok a csapatok, amelyek felnőtt tagja aktív versenyző. A csapattagok (gyermek - felnőtt) fogása együtt lett értékelve, így a zsákmányt sok helyen egy szákba gyűjtötték.

A versenyt az U10-es kategóriát Schmidt Andrea és Schmidt Benjámin nyerte (Molnár-sziget SE). Az U15-ös kategóriát Kristóf Richárd és Kristóf Tibor nyerte (Kinizsi HE). A profi kategóriát Lakatos Sándor és fia, Áron nyerte (Csepel HE).

Mind a csaliknak, mind pedig a horgászathoz szorosan kapcsolódó ajándékoknak nagyon örültek a horgászatra jelentkező  gyerekek, akik a Szövetségtől több hasznos ajándékot is kaptak ajándékba (nyakpánt hal méréshez, kéztörlő a horgászathoz).

6. Feeder Csapat Bajnokságok 2022. 05. 14-15. Csepeli versenypálya
A RDHSZ által rendezett, és támogatott feeder bajnokságokon évek óta kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. Az elmúlt évek csekély, de érthető visszaesése után 2022-ben ismét szép számmal érkeztek nevezések. Az egyéni bajnokságot már második évben több lépcsős rendszerben, a csapatbajnokságot két osztályra lebontva rendeztük meg.

RDHSZ Feeder Csapat Bajnokság

A 2021-ben debütált két osztályos csapat bajnokság beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 2022-ben rekord számú, összesen 20 csapat nevezett a csapatbajnokságra, ebből 14 csapat a “B” osztályban mérette meg magát.

A “B” osztályos bajnokság 2022. május 14.-én, az A osztály bajnoksága egy nappal később került megrendezésre.

A Csőhídi versenypálya versenyzésre alkalmassá tétele egyre nagyobb kihívás a rendezőknek, ezért idén már kisebb megszakításokkal lehetett csak kitűzni a pályát. A változékony időjárás, és a szokatlan szárazság miatt fellépő alacsonyan tartott vízszint, idén is megnehezítette a halfogást. A felkészült versenyzőket azonban ez nem érte váratlanul, a szektor elején végző horgászok rendre 5-10 kiló körüli fogásokat rétek el. A bajnokságok szokatlanul szoros eredményeket hoztak.

A “B” osztály bajnokságán harmadik helyezést ért el 11 ponttal az egyéni nevezőkből – Falucskai László, Kádár Zsolt, Matity Tamás - összeállítású RDHSZ - Délpest - Dömsöd csapat, második helyen végzett 11 ponttal, több fogott súllyal a Bugyi SHE Team 2 – Bathó János, Tóth Róbert, Gönci György, Átol Dávid csk. összetételű – csapata. Első helyen egy tavaly verbuvált csapat Bodzsár-Palotai-Déry (2021-ben RDHSZ B1) csapata végzett. A Bodzsár Norbert Márk, Palotai Marcell, Déry Máté összetételű csapat 6 pontot gyűjtött, ezzel nyerve meg a “B” osztály versenyét.

Az “A” osztály is hasonlóan nehéz körülményeknek nézett elébe vasárnap és hasonlóan szoros eredmények születtek. 3. helyen 9 ponttal a Csepel HE Feeder Csapat végzett (dr. Pataki Zoltán, Hutóczky Attila, Nedvesi János, Péterfi Bernadett csk.). Szoros küzdelemben 6 ponttal második helyen végzett a Carp Zoom - Molnár-sziget SE Zöld csapata (Baráti József, Schmidt Attila, Végh Tamás). Az RDHSZ 2022. évi Feeder Csapat Bajnoki címét, 5 ponttal a Bakos Bálint, Kocsis László, Tóth Henrik összetételű Carp Zoom - Molnár-sziget SE Kék csapata nyerte el.

A Feeder Csapatbajnokságok egyben a Szövetségi Csapatbajnokság kvalifikációs versenyét is jelentették.

58. Szövetségi Egyéni bajnokság 2022. 05. 7-8. Csepeli versenypálya
A már megszokott pálya karbantartásnak köszönhetően idén tavasszal is a csepeli pályán rendezte meg a bizottság az RDHSZ finomszerelékes versenyeit. Nagyon sok munka volt abban, hogy a kijelölt  pályát versenyzésre alkalmassá tette a társaság, köszönhetően a Szövetségnek, a Csepeli Városgazda dolgozóinak, a halőröknek, a horgásztársaknak, valamint a versenybizottság tagjainak.

Az áprilisi feeder versenyek után május második hétvégéjén rendezte a bizottság meg az úszós szakág kiemelt eseményét, a kétfordulós úszós egyéni bajnokságot. Bizakodásra adott okot, hogy a járványhelyzet feloldását követően élénkült az érdeklődés és a részvételi szándék az esemény iránt. Sajnálatos azonban az a tény, hogy mind a női, mind pedig az utánpótlás kategóriában a minimális versenyzői létszám jött össze. A felnőtt versenyzőink a megszokott létszámban neveztek, a Masters kategóriában némi növekedést realizáltunk. Összesen 34 fő vett részt az eseményen. 

Már csak a halfogás és a halbőség volt a kérdés. Köszönhetően a pályán korábbi hetekben rendezett eseményeknek és az ideális víz viszonyoknak az átlag fogás meghaladta a tavalyi eredményt. A tavalyi év 2,6 kg-os átlag súlyához képest idén 4,1 kg volt az átlag fogás.

A versenyen a két fordulóban összesen 141 kg halat fogtak a versenyzők, mely fogás jelentős része különböző keszeg félékből állt, kiegészülve 1-1 bónusz hallal, ami ponty és harcsa volt.

A verseny győztesei: női kategóriában Rudnay Csilla nyert (2 pont 10 725 g), utánpótlás kategóriában Szaban Zsombor végzett az első helyen (2 pont és 4550 g), masters kategóriát pedig Gönci György nyerte 3 ponttal és 3220 g-os fogással. A felnőtt mezőnyében a mindkét napon szektorát megnyerő Gyulai Ferenc végzett az első helyen (2 pont, 20275 g.). Eredményével a tavalyi év után 2022-ben is elnyerte  Abszolút Bajnoki címet is, ezzel együtt az RDHSZ vándorkupáját.

8. Feeder Egyéni Bajnokság 2022. 05. 28. Csepeli versenypálya
Az RDHSZ Egyéni Feeder Bajnoksága 2022. május 28-án került megrendezésre. A kvalifikáció, és a visszalépések utáni behívásokat követően 38 felnőtt, 6 fő masters és 2 fő ifi (U15) versenyző vett részt a versenyen.

Szerencsére a pálya csapatbajnokságon tapasztalt halbősége megmaradt és az ügyesebben most is szép fogásokat mérlegelhettek. A verseny követő mérlegelés alatt – hasonlóan a csapatbajnoksághoz - a résztvevő versenyzők és segítők elfogyaszthatták a jól megérdemelt ebédjüket.

Masters kategória dobogója a következőképpen alakult: 1. Vágó Árpád 3610 g, 2. Gönci György            2155 g, 3. Danka Mária 1285 g. A legfiatalabb párharcának eredménye:  1. Forrai Márk 5620 g, 2. Szaban Zsombor 2170 g. A felnőtt kategória bajnoki dobogója a következőképpen alakult: 1. Tóth Henrik 10870 g, 2. Kocsis László 10690 g, 3. Kádár Zsolt 3935 g.

Az RDHSZ egyéni feeder bajnoki címét tehát Tóth Henrik szerezte meg 2022-ben, így Ő őrizheti a győztesnek járó Vándorkupát egy évig.

 

58. Szövetségi Csapat Bajnokság 2022. 06. 05. Csepeli versenypálya
Az áprilisban és májusban  megrendezett feeder és úszós egyéni bajnokságok után bíztunk abban, hogy halasabb pálya lesz majd és ennek köszönhetően is ideális körülmények - magas vízállás, folyó víz, több hal - várják a regisztrált csapatokat.

Idén 5 csapat adott le érvényes regisztrációt, így a Molnársziget SHE, Csepel HE, Szigetszentmiklós HE, Bugyi HE és Ráckeve HE csapataival kezdtük meg a versenyt. Ez a versenyünk melyen elvárható lenne a magas részvételi szám, mégis igen szerény a részvételi hajlandóság, összehasonlítva a szövetségben található horgászegyesületek számával (29). Az év elején megtartott online versenyfelelősi megbeszélésen külön téma volt, ennek a versenyünknek az életben tartása. Abban maradtak a résztvevők, hogy csökkentik a létszámot, így 3 fő felnőtt versenyző mellett egy utánpótlás korú versenyző fogja alkotni a csapatot, ezzel próbálta a bizottság segíteni a csapat állítást. További engedmény volt az is, hogy egy csapatban több egyesület versenyzője is “összeülhet”. Bár a tavalyi évhez képest több csapat regisztrált, de még így is messze elmarad az ideálisnak mondható résztvevői létszámtól.

A korábbi edzések tapasztalatai azt mutatták, hogy a nagy meleg ellenére a pályán lévő halak kapókedve nem csökkent, a fő halfajták pedig a különböző keszegfélék lesznek. Ez beigazolódni látszott, hiszen már a verseny elejétől láthattunk fogásokat minden szektorban. 2 fő technikát alkalmaztak a versenyzők, szinte mindenki rakós botos horgászattal kezdett - nem elfelejtve a matchbotos távok kezelését - majd a verseny második felében váltottak a gyűrűs botos horgászatra. A szektorok győzelméhez átlagosan 4 kilós fogásokra volt szükség.

Az idei bajnokságot a Csepel HE csapata nyerte 5 ponttal (9 kg összes fogott súllyal) szoros versenyben a Molnársziget SE csapata előtt, akik 7 helyezési számmal és 7,4 kg fogott hal mennyiséggel állhattak a dobogó második fokára. A harmadik helyezést idén a Dolgozók Szigetszentmiklósi HE csapata érte el 8 ponttal és 6,4 kg fogott hallal.

Összességében a mezőny - 20 versenyző30 kg halat fogott a mezőny ami 1,5 kg átlag fogást jelentett horgászonként. Az elvárás a tavaszi versenyek után nagyobb volt, de az álló víz és az alacsony vízszint miatt már ez is nagy eredménynek mondható.

1. Casting Junior OPEN kupa (célbadobó verseny) 2022.06.18. Szigetszentmárton
Első ízben, a IOB által útnak indított versenyzőkkel közösen került lebonyolításra az országosan is egyedülálló verseny. A versenyen összesen 23 fő vett részt, ebből a szlovák vendég 10 fő volt jelen. A verseny tisztaságát a nemzetközi licences bírók felügyelték (3 fő magyar és 3 fő szlovák). 2 teljes értékű versenypálya került kialakításra a szigetszentmártoni futballpályán. Az összetett versenyben 10 versenyző mérte össze tudását, az RDHSZ versenyzői a középmezőnyben végeztek, a legjobb, Orgován Roland összetettben a 3. helyen végzett.

59. TCSOB RDHSZ 2022. 07. 9-10. Szeged
A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség a 2022 július 9-10.-én megrendezett Tagszervezetek Csapat Országos Bajnokságán ( azaz TCSOB, régebben OHCSB) bajnoki címet szerzett, nem is akárhogyan! A MOHOSZ 1964-ben indította útjára az egyik legnagyobb országos csapat bajnokságát, az Országos Horgász Csapat Bajnokságot. Bár a megannyi hazai országos bajnokság közül ez az egy, amely nem delegál további nemzetközi versenyre, a rangja a nagyszámú induló csapat miatt mindig is kiemelkedőnek számított. A MOHOSZ 2022-ben ismét Szegedre, a Maty-éri versenypályára irta ki a versenyt, immár sokadik alkalommal. Nem véletlen a választás, mert nem sok olyan versenypálya van az országban, ahol a 160-180 fő versenyzőt egy időben le lehet ültetni.

Az RDHSZ csapatával, bátran kijelenthető, minden esetben számolni kellett a dobogó környékén. Bizakodásra adott okot, hogy az elmúlt években javuló tendenciát mutatott a csapat teljesítménye. 2018-ban 6., 2019-ben és 2020-ban 5., majd a 2021-es évben pár ponttal lecsúszva a dobogóról 4. lett a csapat. A 2022-es célkitűzés ebből fakadóan nem lehetett más, mint dobogóra állni.

A versenyre az RDHSZ Versenysport Bizottsága minden évben az egyéni bajnokság után hirdet csapatot. Részben az aktuális egyéni és részben az azt megelőző 2 év szövetségi eredményei alapján. Az eredményes csapat összeállítása minden évben kiemelt feladata a Bizottságnak.

2022-ben 9 fő válogatott horgásszal, 2 fő vezetővel és 5 fő segítővel indult a csapat Szegedre. A RDHSZ 2022-es csapata: U15 Forrai Márk, U20 Zsiga Levente, női versenyző: Rudnai Csilla, master (55+) korosztály:  Serman László, felnőttek: Gyulai Ferenc, Kaló Zoltán, Pozsonyi Csaba, Siket Péter, tartalék: Benke Szabolcs. Csapatkapitány: Kocsis László, edző és manager: Gerendi Zsolt. A csapatot a háttérből segítők: Pozsonyi Henrietta, Forrai István, Zsiga Gábor, Nedvesi János,  Baráti József.

A bajnokság két verseny napját megelőző két edzésnapon sikerült összeállítani a versenytaktikát. Az eredményesség titka most nem egy aroma vagy, egy szupertitkos etetőanyag volt! Inkább sok-sok apró titok volt. A csapat, edzésnapok után, az esti több órás tematikus megbeszélések alatt ezeket összegyúrta, formázta, majd a versenyen végrehajtotta.

A csapat sikere mellett az egyéni értékelés minden kategóriájában is szólítottak RDHSZ versenyzőt a dobogóra. Az U15-ös versenyzőnk, Forray Márk a dobogó 3. fokára állhatott fel. Rudnay Csilla, a női horgász válogatott tagja, ezüstérmet szerzett. A Master 55+, valamint a felnőtt értékelésben pedig RDHSZ versenyző állhatott a dobogó legmagasabb fokára Serman László és Pozsonyi Csaba személyében, így a csapat arany mellett, az egyéni szereplésért járó, legfényesebben csillogó, arany érmet is megkapták versenyzőink.

A TCSOB nyertesei mindig büszkén viselik a magyar bajnoki címet. Tette ezt az RDHSZ csapata is (valamint régen a jogelődje a Soroksári Dunaági IB), immár 9. alkalommal! Jövőre mi más lehetne a cél, mint megvédeni a bajnoki címet, és megszerezni a jubileumi 10. bajnoki címet.

2. Retró Kupa (tisztségviselőknek, egyesületi vezetőknek) 2022.07.16. Rózsa-sziget
A RDHSZ tagegyesületeinek vezetőinek szervezett horgászversenyen 16 fő, a célbadobó versenyen 15 fő vett részt. Mindkét verseny jó hangulatban zajlott, kivétel nélkül mindenkinek sikerült kizökkeni a hétköznapok gondjaiból.

5. Egyesületi Csapat Bajnokság 2022.08.28. Szúnyogi zsilip
Az idei évben is magas volt csapat létszám, hiszen 10 csapat adta le a nevezését, így összesen 40 horgásszal - 2 úszós és 2 fenekező horgász csapatonként  -  kezdődött az idei bajnokság. A tréningnapok tapasztalatai alapján a tavalyi évhez képest hasonló hal összetételre, de magasabb átlagsúlyra lehetett számolni, amelyek törpeharcsa, keszeg és egy-egy beugró bónusz compó, ponty vagy egyéb fajtáiból jöhet össze. Érdekes volt, hogy a fogásokban is egyre nagyobb számban volt látható darabos törpeharcsa és idén is egy szeretett vendég, az őshonos a compó. Talán ez már egy tudatos, őshonos halakra is fókuszáló tiltó-védő stratégia eredményének is köszönhető. A mérlegelés során beigazolódott az elvárásunk hiszen a tavalyi évhez képest magasabb átlag fogással, 3,5 kg-val számolhattunk.

A verseny, a két nagy versenyzői hagyományokkal rendelkező egyesület - a Csepel HE és a Molnársziget SE - csatáját hozta ismét. Idén a dobogó legfelső fokára a korábbi két évben második helyezett Molnársziget SE csapata állhatott fel 7 helyezési számmal és 29,8 kg fogott súllyal, ami versenyzőnként több mint 7,4 kg hal! A Csepel HE csapata szerezte meg a második helyet 11 helyezési számmal és szintén magas fogott súllyal (27,8 kg) A dobogó harmadik fokára pedig a Bugyi SHE csapata állhatott fel szintén 11 helyezési számmal de kevesebb fogott súllyal. Minden dobogós csapat egyedi érmet és egy csapatnak járó kupát vehetett át az eredményhirdetésen.

A verseny után az RDHSZ Versenysport Bizottsága vendégül látta egy bőséges ebédre a versenyzőket és a csapatok vezetőit és a rendezőket. (55 fő) .

A versenyen fogott invazív faj egyedeit - zömében törpeharcsákat - a összegyűjtötték és 40 kg halat a madárvédelmi rezervátumnak üzemeltetőinek ajándékozták a szervezők és köszönetet mondanak a Halőri szolgálat tagjainak a gyűjtésért és a szállításért.

10. Carp Cup 2022.09.04-09 Makád, Ezüstpart
Az RSD CARP CUP ponty- és amurfogó fogó verseny 10. jubileumát ünnepelte. A versenyen rekord számú csapat mérette meg magát, köszönhetően a versenypálya meghosszabbításának. A verseny évek óta nagy népszerűségnek örvend, a csapatok szívesen jönnek megmérettetni tudásukat, ezen a kifejezetten nehezen meghorgászható vízen. A 2022. januárjában kiírt X. RSD CARP CUP nevezési listája, pillanatok alatt telt meg, ráadásul 10-15 feletti tartalék-csapat számmal. A nevezők között egyaránt tisztelhettünk rendszeres, visszatérő és először részt vevő horgászokat, az ország minden tájáról, sőt külföldről is. A verseny a X. RSD CARP CUP ponty- és amurfogó versenyszabályzat 2022. alapján került megrendezésre, 2022. szeptember 5 és 9. napja között.

A nevezett 45 csapat a makádi Ezüst-parton, valamint a Rózsa-szigeten került elhelyezésre 4 szektorra osztva, szektoronként 11-11-11-12 horgászhellyel. (Három csapat a Rózsa-sziget spiccén foglalhatta el a számára kijelölt horgászhelyet.) A verseny megnyitója és központja – immár negyedik éve - a Rózsa-szigetre került, amely nagyban megkönnyítette a szervezők munkáját és emelte a verseny színvonalát. A versenyt megelőző hétvégén a versenypálya a Dunaág mindkét partján kijelölésre került. A versenyzőknek 96 óra tiszta versenyidő állt rendelkezésére.

A verseny támogatói több mint 3.000.000 forint értékben ajánlottak fel díjakat. A szervezők új díjakkal is készültek a jubileumi verseny alkalmából, díjazásra került a korábbi díjakon túl: az első 10+-os hal, az első 15+-os hal, az első 20+-os hal, a 3 legnagyobb ponty.

A verseny alatt a versenyzők fegyelmezetten, sportszerűen viselkedtek, még szóbeli figyelmeztetésre sem került sor. A szervezők és a versenyzők minden alkalommal rendkívüli figyelmet fordítanak a Dunaág halainak védelmére.  A szervezők különösen nagy figyelmet fordítanak továbbá, a versenyzők és a versenyt követők folyamatos tájékoztatására. Az reggeli az esti, valamint a soron kívüli mérlegelésekről készült fotók, mérlegelés után azonnal, az eredmények, az összesítéseket követően szintén rögtön felkerülnek közösségi oldalakra. (Carpexpress TEAM facebook oldal, Amatőr Bojlisok Klubja facebook oldal.) A jubileumi verseny újításai közé tartozott a verseny minden estéjén bemutatott kisfilm, az előző 24 óra történéseiről.

A 45 csapat a 96 óra alatt összesen 2301,2 kg tömegű halat fogott (Új rekord!). Ez 306 egyedet jelent (új rekord), 7,52 kg-os átlagtömeggel. A legnagyobb ponty 21,92 kg, a legnagyobb amur 25,07 kg tömegű volt.

Eredmények:

A verseny legnagyobb pontya: 21,92 kg (Gülü), (Postás Team)

A verseny legnagyobb amurja: 25,07 kg (Reed Carp Team)

Összetett III. helyezett: KKB Team (246,17 kg számított tömeg) (Kocsír István – Kancsár Sándor)

Összetett II. helyezett: POSTÁS TEAM (370,4 kg számított tömeg) (Szőke Lőrinc-Marosvölgyi Géza)

Összetett I. helyezett, a X. RSD CARP CUP BAJNOKA: VITAL BAITS HUNGARY TEAM (477,3 kg számított tömeg) (Lévai Attila – Dianiska Csaba)

A verseny megnyitóján egy perces néma főhajtással emlékeztünk Pálvölgyi Tiborra, akitől rengeteg segítséget kaptunk az elmúlt versenyeken. A versenyt dr. Molnár Pál úr, az RDHSZ elnöke nyitotta meg, Udvari Zsolt ügyvezető igazgató úr zárta le.

9. Csónakos Páros Pergető Bajnokság 2022.09.11. Szigetszentmiklós
A kissé hűvös reggelt hamar kellemes napsütés váltotta fel, de mégiscsak érződött, hogy hamarosan itt az ősz… Előzetes regisztrációk alapján 43 csapat (új rekord) nevezett, ebből 41 csapat meg is érkezett. A magas létszám a szervezőknek feladta a leckét, de bízom benne, hogy sikerült megoldanunk. Első és talán legfontosabb probléma a csónakok kikötése volt, amit tovább nehezített az alacsony vízállás is. Ennek okán vízen történt a regisztráció, valamint a sorsolás is. A reggelit is át kellet értékelni, így mindenki reggeli csomagot kapott sós és édes pékárukkal, valamint reggeli italt és ice teát.

A másik problémát az okozta, hogy az eredetileg 50 méteres egymástól mért távolságot 25 méterre lett csökkentve. Ettől többen is tartottatok, őszinte leszek, én is, de azt gondolom, hogy mindenki korrektül állt a horgász társaihoz, komolyabb fennakadás nem volt. A jövőre nézve a szervezők megpróbálják a pálya méretét kitolni. 7:30-kor a szervezők elindították az első startszámokat, majd 7:50-kor az utolsókat. 8 órára mindenki el tudta foglalni a start pozícióját. 8 órakor dudaszóra elindult a verseny, amely 14 óráig tartott. A 3 mérlegelő csónak folyamatosan munkában volt a kb 4 km-es szakaszon. Az első horogra akadt halak között a sügér dominált, de szép számmal fogtak kősüllőket is. Néhány termetesebb hal az első dobások közben esett el : pl. egy 71 cm-es harcsa és egy 67 cm-es csuka.

A versenyt tovább színesítették az itt-ott felbukkanó csukák, amik közül került ki a verseny legnagyobb hala is a maga 94 cm-es hosszával, valamint a harcsák, melyek különösen értékesek voltak a végső elszámolásnál, hiszen a halak hosszát négyzetre emeltük.

Ebben a versenyben viszont a süllők nem nagyon kívántak részt venni, összesen 3 db mérhető került merítőszákba. 14 órakor dudaszó jelezte a verseny végét. Mindenki megpróbált kikötni, ami nem volt egyszerű feladat. Ebben sokat segített, hogy többen kisólyáztak és autóval visszajöttek az ebédre és az eredményhirdetésre. Míg a versenyzők a tartalmas babgulyást fogyasztották, addig a szervezők készítették az összesítést, ami nem volt kis feladat ennyi halnál.

Adatok a versenyről:

A 41 csapatból 40 halat is fogott, 290 darab hal, 76 darab sügér, 127 darab kősüllő, 58 darab balin, a legnagyobb példány 64 cm volt, mely Takács Ildikó nevéhez fűződik. 3 db süllő, amiből a legnagyobb a Dunaági JIGolók csapatából Lőrincz Gergely fogta, ami 57 cm volt. 17 darab csuka, a legnagyobb 94 cm volt, ami egyben a verseny legnagyobb hala is volt, a Vaskos Csabák csapatból Géró Imre fogta. Külön érdekesség, hogy Imre fogta a verseny legnagyobb kősüllőjét is, ami 42 cm volt. Harcsából 8 darab akadt horogra és itt is érdekesség, hogy a már fentebb említett Lőrincz Gergely fogta, aki a verseny legnagyobb süllőjét is szákba terelte. A versenyen egyetlen jászkeszeg esett el a maga 31 cm-ével, kifogója Brazda Norbert.

A bizottság köszönetet mond a Dolgozók Szigetszentmiklósi Horgász Egyesületének, akik a helyszínt biztosították.

5. RSD Open Pergető Kupa 2022.09.25. (esőnap 10.02.) Makád, Ezüstpart Lukácsa Donát)

A versenyre bárki nevezhetett, aki befizette a nevezési díjat. Nem csak a közelből érkeztek lelkes pergető horgászok, hanem jöttek Mosonmagyaróvárról, Győrből, Mohácsról, Kecskemétről is. Vasárnap reggel 4 órakor még erős szél fújt, ami igen nyugtalanító volt, de a verseny kezdésére egész kellemes idő alakult.

Reggel 6 órától elkezdtek érkezni a versenyzők, ezzel párhuzamosan elkezdődött a regisztráció. Az indulók megkapták a reggeli csomagjaikat, illetve az előre elkészített kávé pultnál elkezdték készíteni reggeli italokat. A versenyre 51 csapat nevezett és külön öröm, hogy mindenki meg is érkezett. Szeretném kiemelni, hogy két ifjúsági horgászunk is nevezett, akiket ajándékcsomaggal jutalmaztunk. A legifjabb Kovács Dániel (8 éves) volt, míg őt Rajczi Zalán (12 éves) követte. 7:30-tól elkezdődött a sorsolást. A startszámokat a Pál György által felajánlott cseburaskák hátoldalán helyeztük el. A sorsolás 8 óra előtt pár perccel véget is ért, mindenki csónakba szállt, hogy az utolsó simitásokat elvégezzék a felszereléseiken.

A három mérlegelő csónak folyamatos munkában volt. A versenyzők dolgát nehezítette a 12 óra körül erősödő szél, de szerencsére nem volt olyan erejű, hogy a versenyt idő előtt be kellett volna fejezni. A versenyzők a nagy létszám miatt  4 csoportba hajózatak ki a vízre.

A beérkezésnél a versenyzők folyamatosan adták le regisztrációs lapjaikat, de közben halat is kellet bőven mérlegelni. Voltak köztük sügerek, balinok, sőt egy 85 cm-es harcsa is, ami borzolta kedélyeket. A Rózsa-sziget hatalmas területének köszönhetően mindenki kényelmesen ki tudott kötni, ami egy csónakos versenyen fontos szempont. Míg egyesek a csónakok kisólyázásával foglalatoskodtak, addig a többiek hozzáláttak a az ebédhez elfogyasztásához, én pedig nekiláttam az eredmények összesítéséhez. Sajnos itt technikai probléma adódott, így ez kb. 1 órával tovább tartott, mint terveztem, amit sajnálok, de ezen a jövőben változtatni fogunk...

Adatok:

A teljes mezőny 148 db mérhető halat fogott.

Hal összetétel : A versenyzők 10 db harcsát fogtak, innen került ki a legnagyobb hal is a maga 89 cm-ével, ami Gyulai István nevéhez fűződik. Csukából egyetlen egy db került merítőszákba, ami 58 cm volt, elejtője Tanos Péter. Süllőből csupán 6 db-ot fogtatok. Külön érdekesség, hogy ebből 4 db-ota FOX RAGE csapat, Szabados Gábor és Márkus Milán zsákmányolt. Vagy a csalit találták el, vagy a helyet. A legnagyobb süllő Gábor fogása, ami 69 cm volt. Sügérből 28 db került merítőszákba. Kősüllőből 25 db-ot fogtak. A verseny legnépszerűbb hala a balin volt, amiből 78 db-ot fogtak. A legnagyobb 61 cm volt, kifogója Prideczki Nándor volt.

Országos és nemzetközi RDHSZ eredmények a versenysportban:

A RDHSZ versenyzői 2022-ben is nagyszerű eredményeket értek el országos és nemzetközi versenyeken is. A versenyzői támogatási programra 14 fő és egy csapat jelentkezett. Rudnay Csilla (Dolgozók Szigetszentmiklósi HE) a női magyar válogatott tagjaként ezüstérmet szerzett a Női Világbajnokságon. Rudnay Attila (Dolgozók Szigetszentmiklósi HE) megnyerte a Veterán Országos Bajnokság első 3 fordulóját. Zsiga Levente (Csepel HE) 5. lett a 6 fordulós U20-as bajnokságon. Levente a tavalyi U20-as csapat világbajnoki cím után 2022-ben ismét a világbajnok csapat tagja volt. A Magyar Horgászat Nagyköveteinek 9. találkozóján Szabó Tamás (Molnár-sziget SE) nyert, Kocsis László (szintén Molnár-sziget SE) a 3. helyen végzett. Method Feeder Országos bajnokságon Gyimesi Bence (Csepel HE) 4., Nagy Martin (Bugyi SHE) az 5. helyen végzett. A Feeder Klubcsapat OB-n a Carp Zoom - Molnár-sziget SE feeder csapat bronzérmet szerzett. A csónakos pergető Országos Bajnokságot Hipszki Róbert - Deák Ferenc (Csepel HE) páros nyerte, ugyanez a páros, a magyar csapat részeként világbajnoki bronzérmet szereztek. Éremeső volt a Casting Magyar Bajnokságon is. 5 tusában Magyar Bajnok lett Orgovàn Roland, ezüstérmet szerzett Mozsárik Kende. Mányi Milán (Dolgozók Szigetszentmiklósi HE) megnyerte a 44. Országos Ifjúsági Horgásztábor versenyét.

Részletes eredmények a www.rdhsz.hu/versenysport oldalon, valamint hírek, fotók és egyéb beszámolók a https://www.facebook.com/rdhszversenysport oldalon találhatóak.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.