Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Versenysport Bizottság 2018 januárjában alakult meg. A tagok még ebben a hónapban többször egyeztettek elektronikus úton az évközi teendőkről.

Bizottság vezető: Kocsis László

Finomszerelékes szakág vezető: Gerendi Zsolt

Feeder szakág vezető: Végh Tamás

Bojlis szakág vezető: Hajlemász Attila

Pergető szakág vezető: Algayer Zoltán, majd Hipszki Róbert, majd Lukácsa Donát

Casting szakág (2020-tól) vezető: Kovács Zsigmond, majd Orgován Roland.

A szakágak munkáját minden évben egy nagyon elhivatott és munkaképes csapat erősítette: Baráti József, Schmidt Attila, Deák Ferenc, Túri Pál, Pál György, Illés István, Vincze György, Fiegl Anett, Wágensommer Csaba, Négyesi Márk.

A bizottságok munkáját tiszteletbeli tagok is segítették: Deme Sándor, Bujáki Géza, Ladányi Tamás.

Minden év elején összehívásra került egy személyes megbeszélés az egyesületi verseny és ifjúsági felelősöknek, ahol egyeztetve lettek a versenynaptár programok, a hagyományos és új versenyek, valamint a verseny szabály változások. Itt, hagyományteremtően egy egyesületi tanyánra tervezte a bizottság a megbeszélést, első évben ez a Csepel HE tanyáján történt meg. Ilyen megbeszélések zajlottak a következő években Bugyin, Szigetszentmártonban és Szigetszentmiklóson is.  Elmondható, hogy az egyesületek részéről nagy arányú megjelenés volt. A covid miatt azonban a bizottság kénytelen volt áttérni az elektronikus megbeszélésekre.

A megbeszéléseken minden esetben építő jellegű javaslatok hangzottak el, amelyeket nagy arányban figyelembe vett a bizottság a versenyek megrendezése kapcsán. A versenynaptár minden esetben az országos naptárral, az ünnepnapokkal és egyéb RDHSZ programokkal összhangban került meghatározásra. A verseny szabályzatban teljes mértékben az országos szabályzatra tért át a bizottság, az RDHSZ egyedi verseny szabályzatai kivezetésre kerültek.

Tavasszal minden évben első vízparti program a Csepeli versenypálya karbantartási munkája volt. Ide minden évben nagyszámú önkéntest sikerült szervezni. Az egésznapos munkához minden esetben a RDHSZ halőri és társadalmi halőri tagjai is csatlakoztak. A bizottság az önkénteseknek minden esetben biztosított védőfelszerelést és némi hidegélelmet és megfelelő mennyiségű folyadékot. A takarítási munkákban a Csepel Város önkormányzata mindig partner volt, a Városgazda Zrt. minden esetben elszállította a több köbméternyi levágott nádat, faágakat és zsákokba szedett szemetet is.

Minden évben az első verseny a 2017-ben életre hívott RDHSZ Családi verseny volt. A covid világjárvány miatt ezt a versenyt 2020-ban nem volt lehetőségünk megtartani. A többi évben nagyarányú részvétellel (volt, hogy több mint 86 résztvevővel) sikeresen lebonyolította a bizottság. A verseny szervezésénél nagy figyelmet fordított a szervezés a gyermek horgászok megajándékozására, legtöbb esetben olyan felszereléssel, apró kiegészítővel, ami hosszútávon használható (mérőszalag, kéztörlő, horogszabadító, stb.). Emellett több cég támogatta az eseményt, a legtöbb esetben etetőanyagokkal vagy horog csalikkal.

A Szövetség legnagyobb múltú egyéni versenyét, az Egyéni Bajnokságot sikerült a mélypontról felemelni és stabilizálni. A versenyzői létszámot tekintve (minden kategóriát nézve) több évben volt 50 fő felett. A verseny helyszíne a csepeli versenypálya vagy a dömsödi 2 sz. versenypálya volt. A kétfordulós verseny reálisabb végeredményt ad. A versenyen minden díjazott egyedi, nagy méretű kupát, valamint az általánosan bevezetett egyedi gyártású, nagyméretű érmet kapott.

A Szövetség másik, legrégebbi versenye a Csapat Bajnokság sajnos nem népszerű. A nagyvállalatok kiléptek a szponzorok sorából az évek alatt, a versenyzők pedig inkább az egyéni versenyekre járnak saját pénzen. A csökkenő csapat nevezéseket a bizottság a csapat létszámának csökkentésével, egyszerűsítésével, sőt jutalom pontokkal is próbálta erősíteni. Elmondható, hogy erre a versenyre a legrégebbi verseny múltú egyesületek delegálnak csapatokat.

A lazább szabályokkal megrendezésre kerülő Egyesületi Csapat Bajnokságának nevezési létszáma stabil. A versenyre nem csak élversenyzők, hanem a versenyzést alap szinten űzők is neveznek. A csapatok jó közösségeket alkotnak. A ciklus alatt jó rendezési és lebonyolítás rendszer állt fel.

A jelenleg még mindig feltörekvő feeder módszer kedvelőinek rendezett versenyeink igen népszerűek. A nagymértékű érdeklődés miatt a bizottság új rendszert dolgozott ki. Az egyéni bajnokság előtt egy elődöntő került megrendezésre, ami egyben a csapatbajnokság is volt. Ezt is már két osztályban került megrendezésre, hogy a belépő, új csapatok ne az él csapatokkal versenyezzenek.

 A csapatversenyről egy megadott számú versenyző jut az egyéni bajnokságra, ahol egy fordulóban tudják összemérni a tudásuk. Ezek a legnépszerűbb finomszerelékes versenyeink.

2021-ben útjára indítottunk Retró kupa néven egy kisebb volumenű versenyt a egyesületeink tisztségviselői számára. A verseny helyszíne minden esetben a Rózsa sziget volt, ahol spiccbottal kellett összemérni tudásukat a versenyzőknek úgy, hogy egységes etetőanyag és csalihasználat volt előírva. Ez egy egyszerűsített casting (célbadobó) verseny követte minden évben.

Az ifjúsági és Oktatási bizottság anno lerakta a castingsport alapjait a Szövetségben. A casting mint verseny szakág átkerült a versenysporthoz. A Versenysport Bizottság 2022-ben megalapította a casting szakágat, mert erre a szakra is igény volt. Minden évben megrendezésre került RDHSZ Casting junior kupa, valamint a válogatott versenyzők minden évben részt vettek a Szlovák Casting Openen. A versenyzőink minden évben eredményesen vettek részt az Casting országos Bajnokságon.

A RSD Carp Cup minden évben a legtöbb bojlis versenyzőt megmozgató versenye a Szövetségnek. A többnapos rendezvényt teljes egészében a bojlis szakág és munkabizottsága koordinálja. A verseny fogásai jól mutatják mennyi nagytestű hal van az RSD-ben. Ezt természetesen nem csak a makádi Ezüstpartra igaz. A versenyen minden kifogott hal egyedi chip jelölést kap, ezzel is követve a halak mozgását és növekedését.

Az országos versenyek közül a Tagszövetségek Országos Csapat Bajnokságra delegál (MOHOSZ által kötelezően előírt) a Szövetség válogatott verseny csapatot. A bizottság alapesetben az egyéni bajnokságok alapján hív versenyzőt a válogatott csapatba. 2018-óta egy stabil versenyzői gárda alakult ki. Ez a verseny csapat évről évre egyre jobb eredménnyel zárta az országos bajnokságot. 2022-ben nagy fölénnyel sikerült ezt a versenyt megnyerni, de ami még nagyobb eredmény, 2023-ban sikerült a bajnoki címet megvédeni a nagyszámú, kiváló versenyzőt felvonultató országos mezőnyben. A csapat működését, irányítását, edzésterveit évek alatt finomította a csapatvezető gárda. A versenyzők egytől egyig elhivatottak a vezetés és az eredmény iránt.

A pergető versenyek szintén népszerűek. Ebben az évben már tíz éves szövetségi csónakos bajnokság nevezését le kell zárni, mert ennek a szakágnak vannak korlátai. A Rózsa-szigeti központtal megrendezésre kerülő, immár 6 éve futó RSD OPEN két éve országos rekordot állított fel a vízre kifutó több mint 50 csónakkal. A szakág vezetése kétszer változott a ciklus alatt, minden vezető elhivatott volt saját szakága iránt, de időben nem tudták egyeztetni saját versenyzésükkel, családi programjaikkal. A 2023-as évtől új mérlegelés rendszert vezettünk be, így a kifogott hal csap perceket tölt a csónakban, mert egy gyors fotózás után vissza kell engedni. Az országos mérlegelési rendszer jól vizsgázott.

A versenyeket elsősorban a Szövetség tagjainak rendezi a bizottság. A ciklus elején volt próbálkozás ún. vendég horgász nevezésére is. Azonban a covid, valamint a nagyszámú saját versenyzői nevezések miatt ezt a lehetőséget törölte a bizottság. Nem Szövetségi horgászoknak nevezni csak a kupákon van lehetőség.

2021-től a versenyek mérlegelését on-line rendszeren is lehetett követni. Erre egészen 2023-ig a rdhsz.hu adott helyet. Ebben az évben lehetőséget kaptunk, hogy az országos rendszert, azaz a ranglista.mohosz.hu oldalt használjuk mérlegelés rögzítésre. Ennek a rendszernek az előnyei, hogy folyamatosan frissül, jól követhető, minden versenytípust jól kezel, az eredmények évekre visszamenőleg jól követhetők.

Bevezetésre került a versenyzői támogatási rendszer, ahol az elért eredmények alapján, pályázati úton lehet egyéni vagy csapat versenyekre nevezési díj támogatást igényelni. A rendszer kidolgozása után sikeresen működtetett rendszer egységes feltételt biztosít minden pályázónak. A támogatás feltétele a Szövetségi tagság, valamint a pályázati feltételek maradéktalan betartása.

A Versenysport Bizottság tagjai ezen felül minden lehetőséget kihasználva más horgász kötődésű rendezvényen is részt vettek. Minden évben jelen volt a bizottság az RDHSZ gyerek napjain, a horgász táborokban minden évben több előadást tartottak a szakág vezetők. A  bizottság tagjai több esetben részt vettek halfogyasztást népszerűsítő rendezvényen (Őszi Ászok fesztivál, Országos Halfőző verseny, egyesületi főzőversenyek) is.

Országosan egyedülálló módon az RDHSZ bajnokságokon nincs nevezési díj, a versenyzők térítésmentes reggeli és ebéd ellátásban részesülnek. A versenyeken nagy értékű kupákat és egyedi érmeket ad a Szövetség. A bajnokoknak, a bajnok csapat tagjainak ajándék éves kedvezményes  RSD területi jegy jár a kupa mellé. A megrendezett kupákon nevezési díj teljes egészében vissza van forgatva a verseny rendezésre, étkezésre, ajándékokra.

A bizottság minden évben visszajelzés kért és kapott, amit a következő évben minden esetben ki is értékelt. Összességében kijelenthető, hogy Szövetség megbízásából a Versenysport Bizottság  minden versenyt sikeresen rendezett meg. A versenyeken évről évre több mint 500 versenyző jelent meg. A Szövetség versenyzői országos és nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepeltek. A versenyzők minden évben megelégedéssel nyugtázták a versenyeket.

 

 

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.