Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2017 januárjában új vezetőt választott az RDHSZ elnöksége a Versenysport Bizottság vezetői posztjára. Kocsis László kapta meg a felkérést, majd a megbízást, hogy állítsa össze a szakágak (finomszerelékes, feeder, pergető, bojlis) vezetését, valamint hogy állítson fel egy új munkacsoportot.

Az első lépésben az új vezetés felvette a kapcsolatot a tag egyesületek versenysport és ifjúsági megbízottjaival, valamint szervezett egy összejövetelt ezen, tisztségviselőknek. A megbeszélés nagy számban február 15.-én lezajlott. Több, mint tíz egyesület küldte a képviselőjét a megbeszélésre. Itt több új terv, valamint a régi nem jól működő folyamat került átértékelésre és új tervek lettek felállítva. Példaként említve, a szövetségi csapatbajnokság csapatlétszám módosítása, az egyéni bajnokságokon induló versenyzők támogatása, új díjátadó dobogó készíttetése, a versenysport felszereléseinek korszerűsítse, versenyzői adatbázis elkészítése és karbantartása, új családi verseny szervezése. A terveket a gyűlés mindenben támogatta.

Az újonnan felállított versenysport csapat így kezdte meg az éves munkát és a verseny szervezéseket.

Alább rövid beszámolókat adunk a Szövetség égisze alatt megrendezett horgászversenyekről időrendi sorrendbe, valamint az Országos Horgász Csapatbajnokságon elért eredményről.

  • 2017 május 13. RDHSZ Családi horgászverseny (Dömsödi csatorna)

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség idén első alkalommal - az egyesületi versenyfelelősök javaslatára - idén májusban rendezte meg hagyomány teremtő céllal az 1. RDHSZ Családi horgászversenyt, melynek helyszínéül a tavasszal mindig halban gazdag Dömsödi övcsatornát választottuk.
Az esemény célja az volt, hogy a gyerekeket úgy csaljuk a vízpartra, hogy a családtagjaikkal (szülők és nagyszülők) párban tudjanak horgászni. Nagyszerű alkalom volt, hogy ismerkedjenek a versenyhorgászat alapjaival. Az eseményre 19 csapat adta le a nevezését, és a reggeli után vágott neki a 3 órás halfogásnak. A versenyt a Lakatos Áron - Lakatos Sándor apa-fia páros alkotta Ben10 csapata nyerte.

  • 2017 május 14. RDHSZ Szövetségi Csapatbajnokság (Dömsödi csatorna)

Az idei évben az előző évekhez képest több csapattal került megrendezésre a Dömsödi övcsatornán az RDHSZ Szövetségi csapatbajnokság. A már megszokott 3, komoly versenysport múlttal rendelkező egyesület (Csepel, Molnársziget, Szigetszentmiklós) mellett a VíDo HE és a Bugyi HE képviseltette magát. Idén a csapat összeállításnál új szabályokat alkalmaztunk és az U14, U19-es korosztályok mellett 4 felnőtt versenyezőre, azaz összesen 6 főre írtuk ki a versenyt. Külön értékeltük, ha női versenyzőt neveztek az egyesületek. Egy pontot írtunk jóvá a csapat teljes eredményéből.
Az idei bajnokságot a Molnársziget HE csapata nyerte 9 helyezési számmal és 20.1 kg hal mennyiséggel. Második helyen végzett az örök rivális Csepel HE csapata 12 helyezési számmal és 16.3 kg fogott hallal míg a harmadik helyezést idén a Dolgozók Szigetszentmiklós HE csapat érte el 13 ponttal és 14.5 kg hallal.

  • 2017 május 21. RDHSZ Egyéni Bajnokság (Dömsödi csatorna)

Régen látott létszámmal vágtunk neki az idei szövetségi egyéni bajnokságnak. 36 fő részvételével zajlott a kétfordulós verseny felnőtt (veterán és felnőtt kategóriák összevonásával), női, U19, U14 valamint vendég kategóriában. Utóbbi kategóriában nevezett a későbbi egyéni MLS világbajnok Gurisatti Gyula is, akinek a segítője az a Serman László volt, aki nyerte az idei férfi kategóriát. A mezőny kevesebb, mint 1.5 kg átlag fogást produkált, sajnos a csapatbajnokságon bevált módszerek nem működtek, igazi halkeresés zajlott a pályán. Minden módszert bevetettek a versenyzők a jó eredmény elérése érdekében. Az idei verseny U14-es kategóriában Zsiga Levente a Csepel HE ifjú horgásza nyerte 3.6 kg összes fogással. U19-es kategóriát szoros versenyben Cserna Antal Csepel HE versenyzője, korosztályos válogatott kerettag nyerte. 3.5 kg összes fogással. A női kategóriát nyerte és egyben az abszolút első helyet is megszerezte Devecseriné Rimmer Noémi, mintaszerű apróhalas horgászatával, 4.7 kg-os fogott súllyal. A férfiak népes mezőnyét Serman László utasította maga mögé 4.3 kg-os fogással.

  • 2017 július 2. RDHSZ Egyesületi Csapatbajnokság (Csőhídi versenypálya)

Hosszas és komoly előkészítő munka után visszatérhettünk az egykor szebb napokat megért csepeli Csőhídi pályára. Ebben nagy segítségünkre volt a Csepel HE vezetőinek segítsége az önkormányzattal történő egyeztetésben valamint a pálya előkészítésébe melyben az RDHSZ versenybizottságának tagjai, Vida László halőr és néhány önkéntes horgász vett részt.
A tavalyi évhez képest kevesebb csapattal, 6 nevezett csapattal - 2 úszós és 2 feeder horgásszal - kezdődött az idei bajnokság július első szombatján.
Az idei versenyt nagy meglepetésre az Illés testvérek által vezetett Kinizsi HE csapata nyerte 10 helyezési számmal. A második helyezést Molnársziget Carp Zoom csapata, míg a harmadik helyezést szintén a Molnársziget színeiben induló Bait Factory által szponzorált csapat érte el. Mindkét csapa 11-11 helyezési számot érte el, de előbbi magasabb fogott súllyal érdemelte ki az előkelőbb helyezést. Sajnos a pálya halbőségén és általános helyzetén nagyon meglátszi, hogy az elmúlt egy évben nagyon nehéz a folyamatos és intenzív horgászat, ha újra régi fényében szeretnénk viszontlátni a pályát sokkal több versenyt kell ezen a vízen rendeznünk.

  • 2017. július 23. RDHSZ Egyéni Feeder Bajnokság (Csőhídi versenypálya)

A versenyen a helyszíni regisztrációt követően 28 szövetségi tagsággal rendelkező felnőtt horgász, köztük 3 hölgy, 2 ifjúsági horgászunk és 11 vendéghorgász vett részt. A halfogás tekintetében a pálya ismét egy újabb arcát mutatta. A keszegfélék megfogása igen nehéz, hiszen a Duna tartósan alacsony vízállása következtében hosszú ideje alig volt áramlás a versenypályán. Ennek ellenére a telepítések következtében, a pályán megjelenő pontyok színesítették a zsákmányt és minden szektorban eredményeztek kiugró fogásokat. Jó eredményt csak azok tudtak elérni, akik ezekből a jobb egyedsúlyú halakból is tudtak zsákmányolni. Az eredmények a következőképpen alakultak:

Tagsági kategória:
1. helyezett: Riged Sándor – 10500g
2. helyezett: Bakos Bálint – 6440g
3. helyezett: Szabó-Petró Henriett – 6330g

Vendég kategória:
1. helyezett: Falucskai László – 9180g
2. helyezett: Ivády István – 2770g
3. helyezett: Hidvégi Márton – 2610g

Ifjúsági horgászok:
1. helyezett: Bodzsár Norbert Márk – 7800g
2. helyezett: Zsiga Levente – 3070g

Hölgyek eredményei:
1. helyezett: Szabó-Petró Henriett – 6330g
2. helyezett: Szabó Adrienn – 2390g
3. helyezett: Csépányi Bárdos Anna – 100g

A legidősebb eredményes horgász különdíj győztese: Kopasz István – 4850g

  • 2017 július 29-30. Országos Horgász Csapatbajnokság

Idén ismételten a Maty-éri versenypályán került megrendezésre az 54. Országos Horgász Csapatbajnokság, melyen az RDHSZ Csapata is képviseltette magát. A csapat tagjai: Rudnay Csilla (női kategória), Zsiga Levente (U14 gyermek kategória), Cserna Antal (U19 ifjúsági kategória), Kassai Adrián (U24 utánpótlás kategória), Jéger Szabolcs (MLS kategória) Ribli János, ifj. Gyulai Ferenc, Pozsonyi Csaba és Schmidt Attila (felnőtt kategória) horgászok, valamint Kocsis László kapitány, Gerendi Zsolt másodkapitány (valamint még 7 fő csapat segítő).
A csapat a csütörtöki edzésre teljes létszámban megérkezett és a kapitány elvárásának megfelelően kezdték meg a horgászatot. A pénteki kötelező edzés befejezése után mindenki elmondta tapasztalatait és másnapra ennek megfelelően próbáltuk felállítani a taktikát. A szombati forduló után a csapat egy közepes eredményt maga mögött tudva a 7. helyen fordult a második napra. A dobogó számszakilag elérhető távolsága miatt a vezetőség kockázatot vállalt, és mindent a pontyfogásra tett fel a csapat.
Sajnos a pálya helyfüggősége végett, a horgászatot kicsit eltaktikázva a csapat a 20 induló szövetség között a csalódást keltő 14. helyen végzett (egy helyet javítva az előző évhez képest). A Szövetség a Versenysport Bizottságon keresztül a versenyzők részére a négy napra biztosította az étkezést, a szállást, valamint a versenyen és az edzésen felhasznált „etető” és „élő” csalit, anyagot.
A következő évben már nem a szegedi pályán lesz megtartva ez a bajnokság, hanem várhatóan a Sukorói evezős pályán. Ennek a pályának az adottságai, halfaunája sokkal közelebb áll az élversenyzőinkhez, mint azt az itt elért eredmények is bizonyítják. Összegzésként a bizottság bizakodva várja az 55. OHCSB-t.

  • 2017 szeptember 17. RDHSZ Feeder Csapatbajnokság (Csőhídi versenypálya)

Esős hétvégén került megrendezésre a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség 2017. évi Feeder Csapatbajnoksága. A vendégcsapatok mellett számos szövetségi csapat mérte össze tudását. Összesen 11 csapat vett részt a kellemetlen időjárásban megrendezett megmérettetésen (2016-ban 10 csapat).
A kellemetlen időjárás a halak kapókedvében is megnyilvánult. Bár úgy tűnt, hogy sok hal tartózkodik a Csőhídi versenypályán, megfogásuk komoly kihívás volt.
A verseny a tavalyi bajnokcsapat győzelmével zárult. A Bait Factory csapata idén is magabiztos fölénnyel nyerte a versenyt és hódította el immáron második alkalommal a szövetségi vándorkupát. Második helyen az Elit River Feeder Team vendéghorgászokból álló csapata, míg harmadik helyen a Bait-Factory - Csepel HE csapata végzett.

HelyezésCsapatössz. pontszámössz. fogás (g)
1. Bait Factory 6 17340
2. Elit River Feeder Team 10 9565
3. Bait Factory - Csepel HE 13 8790
4. Fortély Team 14 6550
5. Bream-Fishing Team 16 7925
6. Csati Horgászbolt 18 4645
7. Bugyi SHE 21 7425
8. Carp-accio Team 22 3730
9. Sügér-Molnársziget 23 3475
10. Kinizsi HE 23 3060
11. Keszeg Team 31 1090
  • 2017 aug. 27. és szept. 10. RDHSZ pergető versenyek

Az idén, a tavalyi évihez hasonlóan két pergető verseny került megrendezésre a Dunaágon. Augusztus végén a szigetszentmiklósi szakaszon a RSD Nyílt Csónakos Pergető verseny, majd szeptemberben, a dunaági horgászok részére, a RDHSZ Csónakos Pergető Bajnokság. Az augusztus 27-i nyílt versenyre 32 csapat (2 fő/csapat) adta be a jelentkezését, (2016-ban csak 22 páros állt rajthoz). A Dolgozók Szigetszentmiklósi Horgász egyesülete nagyban segítette a zökkenőmentes lebonyolítást. A kikötőt, a csónakokat és a tanya területét is díjmentesen használhattuk. Az öt órás horgászat alatt három mérlegelő csónak járta folyamatosan a csaknem három kilométer hosszú pályát, hogy a fogott halakat lemérjék, és mihamarabb szabadon engedjék. Szükség is volt a gyors mérésre, hiszen rekord mennyiségű halat sikerült a versenyzőknek fogni. A 28 csapat összesen 282 darab, mintegy 60 méternyi halat fogott, melynek döntő többsége kősüllő és süllő volt, de meglepően sok kölyökharcsa került horogvégre. A legnagyobb hal díját Dobó Gyula kapta a 79 centis harcsáért. A dobogó legfelső fokára az 59! darab halat fogó Lendvay János – Gáspár István páros állhatott. A támogatónak, az Ugly Duckling wobblerek forgalmazójának köszönhetően az első három helyezett csapat értékes tárgyjutalmat is kapott a kupák mellé. A szeptember 10-i, 3. RDHSZ Csónakos Pergető Bajnokságra 23 csapat regisztrált (2016-ban 22 csapat). A ragyogó idő ellenére a halfogás sokkal nehezebb feladat lett a Duna áradása miatt felgyorsult és zavaros vízben. A profi versenyzőknek köszönhetően azonban az Ember Zsolt és Bán Zoltán halőrök, valamint a Keidl Mátyás – Rácz György alkotta mérlegelő csapatoknak így is jutott feladat. Az öt óra alatt a csapatok összesen 66 darab ragadozó halat fogtak. A legtöbbet a Sztankó Zsolt-Cselle Zoltán páros ejtette el. A tizenöt haluk 485 centi hosszú volt. A legnagyobb hal ezen a versenyen is harcsa volt a maga 68 cm-es hosszával. A verseny díjazottjai a Balzer Hungária Kft. támogatásának köszönhetően értékes díjakat vehettek át a kupáik mellé.

  • 2017 szeptember 4-8. V. RSD Nemzetközi Carp Cup

Az idei évben 25 kiválóan felkészült csapattal indul útjára az 5 napos pontyfogó verseny a Makádi ezüstpart teljes hosszában. Az előző évekhez képest nagy változást hozott, hogy a ponty fogást dupla ponttal jutalmazták, így ösztönözve a versenyzőket. A végeredmény: rekord méretű, mintegy 2300 kg fogás született a versenyen. A legnagyobb kifogott ponty 20,52 kg, míg a legnagyobb amur 22,82 kg-os volt, de emellett számos kapitális nagytestű hal került matracra, majd vissza az RSD-be, hogy más horgászok is megfoghassák.

  • Casting sport

Újdonságnak számító casting versenyt is rendezett a szövetség a MOHOSZ támogatásával. Célja az utánpótlás nevelés, célba dobás oktatása, közösség építés. Nagy érdeklődés övezte az új rendezvényt. A dobóversenyt Pálvölgyi Tibor koordinálta le, és a versenyt Bodzsár Norbert nyerte.

Csőhídi versenypálya
A pálya horgászállásainak rendbetétele, minden verseny előtt komoly feladat volt, ráadásul a versenyek előtti szeles, csapadékos idő következtében a helyek versenyzésre alkalmassá tétele, a versenyek reggelén is sok feladatott adott a szervezőknek. Bár a pálya megközelítését a Csepeli Önkormányzat készséges hozzáállása megkönnyítette a horgászok számára, az építkezés és a parton kialakítás alatt álló út nehezítette. Amennyiben az út a teljes pályaszakaszra elkészül, várhatóan nagyban megfogja nehezíteni a horgászállások elérését.

Összefoglalás:
Összességében elmondhatjuk, hogy a kitűzött célok majdnem teljes egészében teljesültek. A legfontosabb cél az volt, hogy a versenysport életét fellendítsük. Ez minden szakágban sikeresnek volt mondható. Minden versenyünkön több nevezés volt prognosztizálható, mint egy évvel korábban. A fogások száma is növekedett, ami két dolgot jelent, elsősorban a horgászaink egyre ügyesebben horgásznak, másrészt növekszik az Dunaág halállománya. Az újonnan meghirdetett családi horgászverseny nagy létszámmal zajlott le, így jövőre is megrendezésre kerül.

A RDHSZ versenyin túltekintve az országos bajnokságon két versenyzőnk jutott a felnőtt egyéni bajnokságon az országos döntőbe (Kassai Adrián, Pozsonyi Csaba). A veteránoknál Zsíros András az előkelő negyedik, Rudnay Attila pedig a hetedik lett a 64 évnél idősebbek kategóriájában. 2017-es egyéni bajnokunk Serman László az 54 évnél idősebb korosztályban nyolcadik lett. Az utánpótlás 19 korosztályban az országos bajnokságon Cserna Antal ezüstérmet szerzett. Az Országos Feeder Klubcsapat bajnokságon a Molnársziget HE – Carp Zoom csapat ezüst érmet szerzett.
Nemzetközi versenyeken Rudnay Csilla a magyar női válogatottal bronzérmet szerzett a Szolnokon megrendezett Világbajnokságon. A feeder szakosztály vezetője, Végh Tamás a portugáliai világbajnokságon képviselte hazánkat, a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett.

A 2017-es évben Szövetségünk a Versenysport Bizottságon keresztül sikeres, jó hangulatú egyre növekvő létszámú versenyeket szervezett, szinte minden résztvevő és érdeklődő megelégedésére. Ezeken a versenyeken a Ráckevei-Dunaág bizonyította halsűrűségét, gazdagságát. Sikerrel zárták az évet a versenyzőink is, több országos és nemzetközi versenyen az élmezőnybe végezve.

Ráckeresztúr, 2017. szeptember 23.

Kocsis László
Versenysport Bizottság vezető

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.