Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

A Versenysport Bizottság az ütemterv szerint, tagegyesületi versenyfelelős megbeszéléssel nyitotta az évet. Minden évben kiemelten kezeljük az egyesületek bevonását a verseny szervezésbe. Ezen a megbeszélésen került kialakításra az éves versenynaptár. 2019-től a versenyeket az Országos Szabályzatok alapján kerültek megrendezésre. A 2019. évre 8 verseny megszervezése volt a cél, valamint, hogy elérjük az 500 fő versenyhorgász megjelenését.

2019.04.20. RDHSZ Családi verseny

A Szövetség idén harmadik alkalommal, április 20-án rendezte a III. RDHSZ Családi horgászversenyt, melynek helyszínéül a tavasszal apró halban gazdag Dömsödi övcsatornát választottuk. Az esemény célja idén sem volt más mint, hogy a gyerekeket úgy csaljuk a vízpartra, hogy a családtagjaikkal (szülők és nagyszülők) párban tudjanak horgászni. Nagyszerű alkalom volt, hogy ismerkedjenek a versenyhorgászat alapjaival. Az eseményre nem várt érdeklődés volt, hiszen előzetesen több, mint 50 csapat regisztrált, és a reggeli sorsolásnál is 43 csapat jelentkezett és vágott neki a 3 órás halfogásnak.  Két kategóriára bontottuk a nevezőket. Külön horgásztak azok a párok, akik 10 év alatt gyerkőccel és külön az idősebb 15 évnél fiatalabb gyermek horgászok családtagjaikkal kiegészülve. Külön értékeltük a két kategóriát és a párosok, valamint az egyéni gyerek versenyzők eredményeit, ezzel is szerettünk volna minél több kupát és érmet átadni a horgászoknak.

A versenyt az U10-es kategóriában a Dévérkirály csapata nyerte (Schmidt Bendegúz és Schmidt Attila). Az egyéni értékelésben pedig Végh Anna végzett az első helyen. Az U15-ös kategóriában a K2BaitFactory csapata végzett az élen (Kristóf Richárd és Kristóf Tibor) az míg az egyéni versengést Sás Áron nyerte. A verseny szervezésében Versenysport Bizottság munkáját idén is ajándékokkal támogatta az RDHSZ, a Timár MIX Kft, Exner Horgászúszók, valamint a Carp Zoom termékek forgalmazója a Fisch Kft.. A BaitFactory pedig az előcsalit biztosított minden csapat számára.

Mind a csaliknak, mind pedig a horgászathoz szorosan kapcsolódó ajándékoknak nagyon örültek a horgászatra jelentkező gyerekek, akik a szövetségtől 1-1 pólót is kaptak ajándékba.  Borbély Mátyás ev., pedig egy igazi helyben sütött kemencés lángosra látta vendégül a versenyző csapatokat.

Minden évben tervezünk valami újítást bevezetni, egyedi tervezésű érmeket adtunk a dobogós helyezett versenyzőknek minden kategóriában. A siker első számú visszaigazolása, hogy a gyerekek élvezték a közös horgászatot, tetszett nekik a szép környezet, a barátságos, segítőkész támogatás és persze nagyon örültek minden ajándéknak is. Kértünk és kaptunk visszajelzést a résztvevőktől a jövőbeni fejlesztési lehetőségekről, amely segít a jövő évi versenyünk tervezésénél majd. Célunk, hogy jövőre elérjük a 100 főt úgy, hogy a szervezés színvonalból nem engedünk.

2019.05.04.-05. RDHSZ Feeder egyéni és Csapatbajnokság

A RDHSZ által rendezett, és támogatott versenyen évről évre több horgász jelenik meg, ezért történhetett meg, hogy a 2019-es bajnokságok, mind a csapat, mind pedig az egyéni verseny tekintetében rekordszámú nevezéssel zárták. Rekord volt továbbá az is, hogy az egyéni bajnokságra jelentkezett 65 felnőtt mind megjelent a regisztrációnál a kellemesnek éppen nem mondható időjárás ellenére.

A pálya nagyszerű arcát mutatta, megannyi 10 kiló körüli fogás született. Harmadik helyezett Kopasz István, a középső szektorban fogott 11,69 kg halat. A pálya alsó szakaszán Bakos Bálint (Molnársziget SHE, Carp Zoom Feeder Team) 17 kg-os fogásával második, míg a pálya felső szakaszán Schmidt Attila (Molnársziget SHE, Carp Zoom Feeder Team) 18,9 kg-os fogása kellett a bajnoki címhez. A nőknél 8,4 kg-al Szabó-Petró Henriett (Molnársziget SHE) nyert.

Következő reggel a csapatversenyen, a versenyzők már sejtették, hogy semmivel nem várható jobb idő, mint előző nap. A verseny teljes ideje alatt esett az eső, így vagy úgy, mindenki bőrig ázott. A harmadik helyet kiélezett küzdelemben a Bodzsár Norbert Márk, Arató Soma Gergely, Lipák András összetételű Feeder FC (Molnársziget SHE) szerezte meg kicsivel több, mint 46 kg fogással (15 kg átlag!). A második helyen a Carp Zoom Feeder Team 2-es számú csapata végzett 57,2 kg fogással, 5 pontot gyűjtve. Csapattagok: Bakos Bálint, Simon Norbert, Ladányi Béla, csapatvezető: Végh Tamás (Molnársziget SHE, Carp Zoom Feeder Team). A bajnokságot 4 pontot szerezve (2-1-1) és 57,69 kg-os összes fogással a Carp Zoom Feeder Team 1-es számú csapata nyerte meg. A csapat: Szabó Tamás, Tóth Henrik és Kocsis László, csapatvezető Baráti József (Molnársziget SHE, Carp Zoom Feeder Team). Így új helyre került az új RDHSZ Feeder csapat vándorkupa.

A nevezési rekordok mellé rekordfogások születtek. A pályán már vasárnap megdőlt a szombaton beállított új rekord, Kocsis László 21,03 kg fogással új szakági pálya csúcsot állított be. A versenypályán szombaton 384 kg, majd vasárnap 442 kg összes fogás született.

2019. 05 .18.-19. RDHSZ Egyéni és Csapatbajnokság

A tavalyi év létszámát messze meghaladva 52 fő részvételével került lebonyolításra az RDHSZ egyéni bajnoksága. A kétfordulós verseny felnőtt (veterán és felnőtt kategóriák összevonásával), női, U25, U20, U15 és  vendég kategóriában történt. Idén is nagyon sok munka volt abban, hogy a pályát versenyzésre alkalmassá tegyük, de köszönhetően az önkéntes horgászoknak, a halőröknek, valamint a versenybizottság tagjainak sikerült ideális körülményeket teremteni a verseny lebonyolításához.
A halban gazdag versenyen a két fordulóban összesen 441 kg halat fogtak a versenyzők ami 4,2 kg-os átlagos fogást eredményezett fordulónként. Jó volt látni hogy mind a pályára jellemző matchbotos “peca” és a rakósbotos horgászat is jól adta a halat. A tavaszra jellemző nyárfavirágzás sem könnyítette meg a versenyzők dolgát. Az idei verseny győztesei: U15-es kategóriában ifj. Csákó Dezső a Molnársziget SHE ifjú horgásza nyerte 4,5 kg összes fogással. U20-as kategóriát az idén ebben a kategóriában újonc Zsiga Levente (Csepel HE) nyerte nem kis meglepetésre 8 kg összes fogással. U25-ös mezőnyben egy új névvel gazdagodott a győztesek névsora, Átol Dávid (Bugyi HE) bizonyult a legjobbnak, össz fogása 10,7 kg volt. A női kategóriát idén is Devecseriné Rimmer Noémi nyerte a tőle megszokott  mintaszerű apróhalas horgászatával, 8,6 kg-os fogott súllyal. A férfiak mezőnyét Kocsis László utasította maga mögé 11,6 kg-os fogással. A vendég szektort Timár Gábor nyerte 7,9 kg-os fogással.

Az előző évi, szerénynek mondható csapatnevezés - 3 csapat - idén 5 csapatra bővült, ennyi csapat jelent meg a bajnokság reggelén. A már megszokott három, komoly versenysport múlttal rendelkező egyesület (Csepel HE, Molnársziget SHE, Szigetszentmiklós HE) mellett a Bugyi HE és a Kinizsi HE (Csepellel közösen!) regisztrált csapatot. Idén a csapat összeállításnál új szabályokat alkalmaztunk,  visszahoztuk az U15-ös kategóriát, utánpótlás kategóriát szintén érintő U20 és összesen 3 felnőtt versenyző mellé ezzel is megtartva az 5 fős csapat létszámot.

Az 2019-es bajnokságot a Csepel HE csapata nyerte 11 helyezési számmal és 51,5 kg fogott hal mennyiséggel. Második helyen végzett az örök rivális Molnársziget SHE csapata 13 helyezési számmal és 53,6 kg fogott hallal, míg a harmadik helyezést idén a Dolgozók Szigetszentmiklósi HE csapata érte el 16 ponttal és 40,7 kg fogott hallal. Köszönhetően a szombaton megrendezett egyéni bajnokságnak egy feletetett pályán kellett horgászni a csapatoknak, ami meg is mutatta a fogott súlyokban az eredményt. 203 kg halat fogott a mezőny ami 8,1 kg átlag fogást jelentett horgászonként.

Sajnos továbbra is ez a versenyünk melynek nevezői létszámában nem tudunk olyan növekedést elérni, amilyet szeretnénk. Át kell gondolnunk, hogyan tudunk érdemi előrelépést tenni annak érdekében hogy tag-egyesületeink (29!) nagy része tudjon csapatot küldeni majd a legrangosabb szövetségi csapat versenyünkre.

2019.09.22. RDHSZ Egyesületi Csapatverseny

Komoly előkészítő munka után egy jól előkészített pálya várta horgászokat. A tavalyi évhez képest több csapat nevezett. 11 csapat összesen 44 horgászával - 2 úszós és 2 feeder horgász csapatonként  -  kezdődött az idei bajnokság. A tréning napok tapasztalatai alapján súlyban 2-3 kg átlagos  hal mennyiséggel lehetett számolni melyek törpeharcsa, küsz és keszeg különböző fajtáiból jöhet össze. A tervezettnél szerényebb fogások születtek, átlagban 0,8 kg.

Az idei versenyen a Molnársziget SHE tavalyi elsősége után ismét győzni tudott. A Molnársziget - Carp Zoom Zöld csapata állhatott a dobogó legfelső fokára, 11 helyezési számmal. A második helyezést Csepel HE Team  csapata érte el, míg a harmadik helyezést szintén a Molnársziget SHE színeiben induló Molnársziget - Carp Zoom Kék csapat érte el. Előbbi 16, utóbbi 20 helyezési számot ért el. Minden dobogós csapat 5 egyedi érmet, egy nagy kupát, a bajnok csapat pedig még a vándorserleget is megkapta, minimum egy évre.

A verseny előtt bőséges hidegtálas (különféle szalámik, friss zöldségek, vajkrémek, friss kenyér) reggeli várta a horgászokat. Az ebéd babgulyás volt gazdagon, valamint minden versenyző kapott palackozott ásványvizet. A helyszín környezeti adottságai és esemény helyszíne mindenkinek tetszett, külön értékkel bírhat, hogy olyan egyesületek számára is elérhető lett a versenyzés (csapat delegálása) akik a Budapestre utazás miatt eddig elzárkóztak a csapat indítástól.

2019.09-27.-29. TCSOB Szeged, Maty-ér

5. helyen végzett az 2019.évi TCSOB versenyén az RDHSZ csapata 19 csapatot felvonultató mezőnyben. Az elmúlt 8 év legjobb eredmény ez az RDHSZ csapatától. 2017-től új szakmai stáb vette át a versenybizottság munkák szervezését, a versenysport szövetségen belüli irányítását. Az elvégzett munka sikerének mérőszámai a szövetség által szervezett versenyek színvonalának és létszámának növelése mellett az országos horgász versenyeken elért eredménye is. A kiemelt események közül a legfontosabb a TCSOB (Tagszövetségek Csapatainak Országos Bajnoksága). A szövetségi egyéni bajnokságot követően hirdettük ki a keretet, ahol fő szempont volt a szövetségi bajnokságon elért helyezés valamint az országos versenyeken szerzett rutint, elért eredményeket is figyelembe vettük. Ezek alapján állt össze az idei 9 fős csapatunk.

A Maty-éri evezőspálya első komolyabb versenye nagyon tanulságos volt. Új halak, új technikák melyek készség szintű használata hiányában nem lehetett eredményt elérni. Ez a pálya egy új arcát mutatta a résztvevő csapatoknak, horgászoknak. A halállomány a jövőre nézve rendkívül biztató képet mutat, az viszont hogy milyen módszerrel lehet őket eredményesen horogra csalni a következő versenyek során tudjuk majd meg.

Kiemelendő még az a tény, hogy az RDHSZ csapata a helyezési számok alapján az 5. helyen végzett, de az összes fogott súly alapján történő rangsorolásban a második csapatként zárta a kétfordulós eseményt. Jövőre a cél szintén az első 5 csapatba kerülés, de nagyon vágyunk már a dobogóra. A csapat tagjai: versenyzők: Női - Rudnay Csilla, U15 - Zsiga Levente, U20 - Bodzsár Norbert, U25 - Átol Dávid, Felnőtt: Gyulai Ferenc, Pozsonyi Csaba, Ribli János, Lukácsa Donát, Siket Péter, edző: Gerendi Zsolt, csapatkapitány: Kocsis László.

2019.09.08. - 10.13. RDHSZ Pergető versenyek

Szeptember 8-án már ötödik alkalommal rendeztük meg a RDHSZ Csónakos Pergető Bajnokságot a Dunaág szigetszentmiklósi szakaszán. A 24 csapat a jó időnek és a kedvező vízállásnak is köszönhetően 88 darab halat fogott. A legnagyobb halat, ami bajnoki aranyérmet is ért elejtőjének, egy 122 cm-es harcsát Telekesi Péter fogta (társa: Mózsi Attila) . A versenyen fogott legnagyobb csuka kereken 100 centiméteres volt, a legnagyobb süllő 93 cm hosszú volt. Második helyen Vincze György - Machil Sándor páros végzett, a harmadik Gruits Péter - Szarka Kovács Tamás páros lett. A nyertesek a kupák és érmek mellett a Balzer Hungária Kft. és Pázmány Péter jóvoltából értékes tárgy-jutalmakat is kaptak.

Az RSD Nyílt Csónakos Pergető Versenyt idén második alkalommal rendeztük meg a Dunaág alsó, makádi szakaszán. 64 fős (32 csapat) létszámmal indult a verseny a Rózsa szigeti kikötőből. A gyönyörű őszi időben sportszerű horgászattal összesen 64 halat fogtak a csapatok. A verseny legnagyobb halát Kádár Zsolt fogta, egy 67 cm-es harcsát. A legnagyobb csuka 58, a legnagyobb sügér 15, a legnagyobb süllő 62, a legnagyobb balin 58 cm-es volt. A versenyt a Balzer Hungária Kft., a Sügér Horgászbolt, a Balu Horgászbolt és Pázmány Péter tárgyjutalmakkal is támogatták, így a kupa mellé járó a fődíjat Sarlós Dávid -  Tóth Gergely Szabolcs páros vihette haza. Második helyen Kun Balázs - Kádár Zsolt páros végzett, harmadik Telekesi Péter - Mózsi Attila páros lett. Az eredmény hirdetés és az azt követő ebéd a Rózsa-szigeti horgásztanyán volt.

2019.09.02-06. VII.RSD Carp Cup

A verseny a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A nevezők között egyaránt tisztelhettünk rendszeres, visszatérő és először részt vevő csapatokat, az ország minden tájáról. A verseny népszerűsége visszavezethető a horgászvíz kiváló adottságaira, (szépségére, természetességére), a benne élő halak tömegére és állapotára, a versenyt patronáló támogatókra, és nem utolsó sorban a szervezők munkájára.

A verseny a VII. RSD CARP CUP ponty- és amurfogó verseny-szabályzat 2019. alapján került megrendezésre. A verseny megnyitója és központja - 6 év után méltó helyére - a Rózsa-szigetre került, amely nagyban megkönnyítette a szervezők munkáját és emelte a verseny színvonalát. A szervezők a versenyt hírességek, díszvendégek meghívásával is próbálják színesíteni. Idén Csőre Gábor színművész tisztelte meg a megmérettetést jelenlétével. A verseny díjazása több, mint 3.000.000,- Ft értékben történt. A verseny alatt a versenyzők fegyelmezetten viselkedtek, még szóbeli figyelmeztetésre sem került sor. A szervezők minden alkalommal rendkívüli figyelmet fordítanak a Dunaág halainak védelmére.

A 39 csapat a 96 óra alatt összesen 1305,40 kg tömegű halat fogott. Ez 144 egyedet jelent, 9,06 kg-os átlagtömeggel. A legnagyobb ponty 17,02 kg, a legnagyobb amur 24,90 kg tömegű volt.

Összegzés

A 2019. évben Szövetségünk a Versenysport Bizottságon keresztül sikeres, jó hangulatú folyamatosan növekvő létszámú, modern versenyeket szervezett, minden résztvevő és érdeklődő megelégedésére. A Csőhídi pálya használata még ugyan körülményes, de a versenyzők elfogadják. Egyesületekkel közösen tavasszal ki lett takarítva a versenypálya. Az Egyéni Feeder Bajnokságon új nevezési rekordot, valamint új fogási rekordot állítottak be a horgászok. A 3. családi horgászverseny különösen nagy létszámmal zajlott le.  A versenyek bajnokai, elismerésként egész éves RSD területi jegyet kapnak. A  Szövetség versenycsapata az 56. TCSOB-n a 19 csapatból az előkelő 5. helyet érte el, ami az elmúlt 5 év legjobb eredménye.

Nemzetközi szinten Rudnay Csilla a Magyar Válogatottal Dél-Afrikában világbajnoki aranyérmet szerzett. A Hipszki Róbert - Deák Ferenc párossal felálló csónakos pergető válogatottunk szintén VB ezüstéremmel tért haza az afrikai kontinensről. A 4. Feeder Klub Országos Bajnokságot az RDHSZ tag-egyesületének horgászaiból álló, Molnársziget SHE klubcsapata nyerte, így 2020-ban ez a csapat képviseli Magyarországot a Világbajnokságon Bulgáriában.

Sikerként könyveljük el, hogy a célul kitűzött 500 versenyzői számot elértük (515 fő). A felszerelés eszköztárát bővítettük. Beruháztunk még egy sátorra, egy kihangosító berendezésre, új adó-vevőre, valamint egyedi érmeket készítettünk a versenysport logójával. A Versenysport Bizottság felelősséggel gazdálkodik a rábízott pénzzel. Az eszköz állományunk közel 1 millió forint értékű. Folyamatosan kapcsolatot tartunk a versenyzőkkel, bevezettük az on-line nevezést, valamint visszajelzést kérünk a versenyekről, amely segít a következő évek fejlődését. A Facebook oldalon heti rendszerességgel osztunk meg híreket a versenysport világából a közel 700 fős követői táborunk tagjaival.

A 2020-as évre több cél tűzünk ki. A MOHOSZ-nál pályázni fogunk versenypálya felújításra. A verseny szervezéshez és lebonyolításhoz az eszköztárunkat bővíteni kívánjuk.

Kocsis László
RDHSZ Alelnök, Versenysport Bizottság elnök
2019.10.30

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.