Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

2019. december 28-án délután 17:10 körül kaptuk a bejelentést, hogy a XXX. sz. csatorna a Bugyi-Dabas közti hídnál csúnya, barna, zavaros vizű, szennyezettséget sejtet.

A halőri ügyeleti gépkocsival 17:30-kor Pfeifer és Kecskés halőrök már a helyszínen is voltak és Bugyi felől, fentről lefelé haladva keresték meg a szennydugót, melyet a nevezett híd felett - Bugyi és Dabas-Sári között - 300 méterre találtak meg. Onnan lefelé, átmenet nélkül kezdődött a sűrű, barna, kávészerű mocskos víz és halad lefelé kb. 500 méter hosszan.

Halőreink a hídnál lefotózták a szennyezést, és szakszerűen - nyeles mintavevő, tiszta, teljesen feltöltött palack stb. - mintákat is vettek belőle.
Érzékszervi vizsgálattal megállapították, hogy nem trágyalé, nem olajos és nem vegyi eredetű szennyezés. Feltehetően homokos, löszös befolyás - beszivattyúzás? - lehet. Szerencsére a csatornák most bővizű állapotban vannak, megfelelő hígítási kapacitással rendelkeznek.

A halőrök a helyszínről értesítették a KDVVIZIG illetékes szakaszmérnökét és az ügyeletét, beszámolva mindenről. A Vízügyi Igazgatóság szerint a szennyezés nem veszélyes az élővilágra, és nem igényel azonnali beavatkozást. Az ígéret szerint az ügyelet másnap reggel kijön és szemlét tart, amennyiben sikerül utolérniük a szennydugót.

Köszönjük a Bejelentőnek az éberséget! Arra biztatjuk továbbra is a Tisztelt Horgásztársakat is, hogy ne habozzanak szólni, ha nem odaillőt észlelnek a vízpartokon, vagy a vizeinkben. Elérhetőségeinket a honlapon, vagy a horgászokmányokban találják.


FRISSÍTÉS - 2019.12.29.
A mai napon sikerült beazonosítani a szennyezés forrását. Egy közeli agrárvállalkozás telephelyének belső belvízcsatornájából egy traktor hajtású szivattyú segítségével emelték ki az iszapos, üledékes vizet a csatornába. Halőreink és a KDVVIZIG helyszínen tartózkodó munkatársa segítségével sikerült tetten érni az elkövetőt, aki ellen megindul az eljárás.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.