Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Tisztelt Ügyfelünk, Tisztelt Sporttárs!

Tájékoztatni szeretnénk önöket, hogy 2016. márciusában a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszasas településen egy középkorú férfi súlyos áramütést szenvedett, mert a karbonból készült horgászbotja hozzáért a középfeszültségű vezetékhez. 2011. április közepén egy 33 éves férfi szenvedett halálos balesetet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mikor a Tószegi halastónál 6 méter hosszú karbon szálas horgászbotjával beleakadt a felette lévő középfeszültségű elektromos vezetékbe. 2007-ben Zala megyében, a Tótszerdahelyi halastónál történt hasonló, halálos baleset.

Hazánkban a középfeszültségű vezetékek előírás szerint, a földfelszíntől számított biztonságos, általában legalább 6 méter magasságban létesülnek. Az MSZ 1585/2016 számú magyar szabvány alapján a szabadvezetékek veszélyes közelsége 1,5 méter. Bármely tárggyal való érintésük, illetve 1,5 méteren belüli megközelítésük közvetlen életveszéllyel jár!

Az E.ON Hungária vállalatcsoport a korábbi balesetek kapcsán is felhívta az érintettek figyelmét erre a veszélyforrásra, és most ismételten a horgászszövetségek és horgásztó tulajdonosok, üzemeltetők segítségét kéri a további balesetek elkerülése érdekében.

Felelős vállalatként az E.ON Hungária csoport kéri mind a regionális horgászszövetségek és egyesületek, mind a magánkézben lévő horgásztavak tulajdonosait, hogy hívják fel a tagok figyelmét erre a típusú veszélyhelyzetre, továbbá különböző eszközök segítségével (pl. figyelmeztető táblák elhelyezése) hangsúlyozzák a fokozott elővigyázatosság fontosságát a horgászok körében.

A hatékony baleset-megelőzés érdekében az áramszolgáltató közvetlen kooperációra kéri a hazai horgásztó tulajdonosokat. Amennyiben hasonló problémát észlelnek közvetlen környezetükben (a halastó közvetlen környezetében), jelentsék azt a társaság elérhetőségein. Dél-dunántúli régió: 06-80/205-020, Észak-dunántúli régió: 06-80/533-533, Tiszántúli régió: 06-80/210-310.

Az elektromos vezetékek megközelítése minden tárggyal veszélyes, Legnagyobb odafigyelést a karbonból készült horgászbotok használata igényli, melyek jó vezetőképességgel rendelkeznek. Erre az információra a bottesten szereplő kis piktogram is felhívja a használó figyelmét.

Társaságunk arra kéri a horgászni vágyókat, hogy saját életük védelme érdekében minden esetben kellő körültekintéssel járjanak el a horgászhely választásakor és ügyeljenek a horgászhely közelében lévő távvezetéktől való biztonságos távolság megtartására.

Emellett kérjük, hogy tartsák be a figyelmeztetéseket és a karbonból készült horgászbotokat viharos idő és villámlás esetén inkább tolják össze, hiszen nincs olyan horgászélmény, mely megéri a kockázatot!

Segítő támogatásukat ezúton is köszönjük!

Üdvözlettel:

Oláh Attila
üzemigazgató

Makkai Zoltán Norbert
kiemelt területi üzemeltetési irányító

E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.