Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Hírlevél popup

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a Duna-ági horgászat legfrissebb híreiről!

Kedves Horgásztársak !

Ezúton értesítjük Önöket, hogy a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőri Szolgálata, hasonlóan az előző évekhez, felkészült a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékvizein ilyenkor jelentős mértékben megjelenő nagy kárókatonák riasztására és gyérítésére.

Az RSD-re és mellékvizeire törvényben foglalt, alanyi jogú engedéllyel, míg a haltermelő egységekre vonatkoztatva 5 évre szóló, Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kiadott riasztási és gyérítési engedéllyel rendelkezünk.

Az alanyi jogú gyérítési és riasztási engedély szeptember 1 és január 31 között teszi lehetővé a gyérítést és riasztást a Ráckevei Duna-ágon és mellékvizein. A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentős létszámú nagy kárókatona van még vizeinken február hónapban, sőt március közepéig is. Ezért kértünk és kaptunk is engedélyt a szakhatóságtól a február 1. és március 15. közötti időszakra is. A Halőri Szolgálat, ezen feladatra kiképzett és jogosult tagjai végzik a védekezést mind partról, mind szolgálati vízi járművekről.

A gyérítés törvény által előírt feltétele az együttműködési  megállapodások megkötése a területi vadásztársaságokkal. Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasót, hogy mára az érintett vadásztársaságok legtöbbje csatlakozott hozzánk, megkötötte velünk a megállapodást és így a legtöbb – kormoránok által – terhelt területen végezhetjük a riasztási és gyérítési feladatainkat.

A gyérítéshez kizárólag acél sörét használható, amely nem szennyezi a vízterületet, hiszen gyorsan oxidálódva feloszlik a vízben, szemben az ólommal. Az acélsörét beszerzése pályázati forrásból történik. Jelen program a MOHOSZ Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) pályázati támogatásával valósult meg.

Miért is kell védekezni a nagy kárókatona ellen ?

A kárókatona hármas kártétele miatt:

  • Tetemes mennyiségű halat fogyaszt. A szakma napi 0,5 kg/egyed fogyasztással számol.
  • Naponta 3-5 kg/egyed sebzéssel is számolni kell, mert a nagyobb 2-3 kilós halakra is vadászik, vágja-csípi őket, de lenyelni csak a max. 1-1,5 kg-os példányokat tudja. A megsebzett halak pedig elfertőződnek, kivéreznek és később elpusztulnak.
  • A harmadik kártételi mód sem elhanyagolható, mégpedig az, hogy az egész télen zaklatott békés halak - mivel nem tudnak vermelni és a víz táplálékszegény - tavaszra legyengülnek és fogékonnyá vállnak a betegségekre, amelyek végezhetnek velük.

A riasztás és gyérítés esetenként jelentős hanghatással (puskalövésekkel) jár, ezért előre is szíves elnézést kérünk. A munkát kizárólag nappali fényviszonyok mellett és megfelelő biztonsági távolságok betartásával, szakszerűen végezzük.

Természetesen igyekszünk valamennyi elejtett kormoránt begyűjteni és a megfelelő helyre – ATEV – leadni.

Pfeifer Rikárd
halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezető

 
Weblapkészítés és -üzemeltetés: Profit-X Kft.